Tusentals ryska mc provocerar polackerna

Den ryska mc-klubbens resa genom Polen är en provokation, säger premiärminister Ewa Kopacz, och den ingår i det politiska spelet.

Relationerna mellan Ryssland och Polen har försämrats kraftigt efter den ryska annekteringen av Krim. En av följderna är att polska ministrar, liksom många andra ledare från västländerna, inte reser till Moskva för att bese den stora militärparaden som ingår i firandet av andra världskrigets slut den 9 maj. Polen har dessutom presidentval dagen därpå.

Det ryska mc-gänget Nattvargarna  firar krigsslutet med en resa genom bland annat Polen. Foto: wikimedia commons

Det ryska mc-gänget Nattvargarna firar 70-årsminnet at andra världskrigets slut med en resa genom Centraleuropa.
Foto: wikimedia commons

Men den ryska mc-klubben Nattvargarna planerar en tre veckor lång tripp från Moskva till Berlin för att fira Sovjetunionens seger över Hitlertyskland. 5 000 mc-förare startar den 18 april för att köra längs ”Ärans väg” genom Vitryssland, Polen (med en avstickare till Auschwitz den 29 april), Tjeckien, Slovakien och Österrike och når den tyska huvudstaden den 9 maj.

Här kan vi minnas den irritation som uppstod i Moskva när utrikesminister Grzegorz Schetyna i januari påpekade att det visserligen var den sovjetiska Röda armén som befriade Auschwitz – men det var ett ukrainskt regemente, en ukrainsk soldat som öppnade grindarna till det nazistiska dödslägret. President Bronislaw Komorowski fick gå ut och släta över utrikesministersn provokation.

Nattvargarnas resa har väckt farhågor och indignation på många håll i Polen. På en Facebooksida protesterar över 10 000 personer, och 4 000 har via en lista på internet uppmanat Schetyna att förbjuda de 5 000 motorcyklisterna att köra genom landet.

Den ryske mc-ledaren Aleksander ”Kirurgen” Zaldostanov, som är vän med president Putin, säger att eventuella protester kommer att mötas av en motreaktion. Och den polska mc-klubben Katynloppet uppmanar myndigheterna att inte vidta några åtgärder.

Vi kan väl acceptera dem, liksom de accepterar oss, säger ordföranden Wiktor Węgrzyn till Radio ZET.

Vice utrikesminister Rafał Trzaskowski anser att det är gränspolisens uppgift att avgöra om de ryska mc-förarna ska få komma in i landet eller ej.

Även en Rysslandbaserad frivilligorganisation som stöder landets krigsmakt har aviserat en resa till Berlin för att fira krigsslutet. (Polskie Radio, Gazeta Wyborcza och webb-Bulletinen 14/15 april 15)