Tusk: Alla sitter kvar!

Regeringen sitter kvar och alla ministrar likaså. Det säger premiärminister Donald Tusk i en kommentar till nya avslöjanden i avlyssningsskandalen. Allt detta handlar om att destabilisera den polska staten, och jag agerar inte enligt den organiserade brottslighetens förväntningar. Därför blir det ännu så länge inga avskedanden. Det allra viktigaste är nu att slå fast vem som bedriver denna brottsliga verksamhet mot den polska staten!

Krönika Dorota Tubielewicz Mattsson

Dorota Tubielewicz Mattsson

Utrikesminister Radosław Sikorski har uttalat sig i samma anda och utan att kommentera sina uttalanden om den polska utrikespolitiken i det inspelade samtalet med förre finansministern Jacek Rostowski.

Under eftermiddagen höll även president Bronisław Komorowski en kort presskonferens.

Även om det från oppositionens sida framförts många förslag om vad presidenten bör göra, så har jag ingen konstitutionell rätt att upplösa eller ombilda regeringen, sade Komorowski. Jag för emellertid samtal med koalitionsregeringens två ledare, premiärminister Donald Tusk och vice premiärminister Janusz Piechocinski, om vilka politiska alternativ som nu finns. Mina åtgärder baserar jag på på hur samtalen utvecklar sig.

Låt oss inte misströsta, sade presidenten. Polen har gått igenom många kriser. Även den här kommer vi att klara med hjälp av konstitutionella och demokratiska metoder.

På frågan om de polsk-amerikanska relationerna kommer att skadas efter Sikorskis öppenhjärtiga uttalanden svarade han att USA säkerligen inte bryr sig om innehållet i ministrarnas privata samtal. Polens officiella utrikespolitik står fast.

Jag brukar inte kommentera enskilda ministrars språkbruk, men här ser vi en klar generationsförändring, påpekade presidenten. Under Mazowieckis och Geremeks tid hade det varit otänkbart att ministrar uttryckte sig på det här sättet.

Det största oppositionspartiet Pis har under tiden arrangerat ett möte för samtliga partier utom regerande PO för att diskutera ett misstroendevotum mot regeringen Tusk. Det var dock enbart Beata Kempa från Solidarna Polska (Solidariska Polen) och Tusks sparkade justitieminister  Jarosław Gowin från Polska Razem (Polen tillsammans) som dök upp. Övriga partier bojkottade enhälligt mötet.

Det gör inget, förklarade PiS-ledaren Jarosław Kaczyński under sin presskonferens. Vi kommer ändå att begära misstroendeomröstning i Sejmen. Det är vår medborgerliga plikt.

Säkerhetspolisen, ABW, som arbetar febrilt för att ta reda på vem som ligger bakom avlyssningarna är förtegen men förefaller veta mer än de är beredda att säga, enligt TVN24.

Dorota Tubielewicz Mattsson