Tusk besökte Obama

Europarådets ordförande Donald Tusk har under sitt besök i USA träffat president Barack Obama. Samtalen har huvudsakligen handlat om läget i Ukraina, men också om terrorism och det kommande frihandelsavtalet mellan Europa och USA.

Dessa sinsemellan så olika ämnen har en gemensam nämnare, de visar att en allians mellan Europa och Amerika är viktigare än någonsin. Det är tydligt att våra fiender vill skilja oss åt, men om för förblir enade kommer vi att stoppa Rysslands aggression mot sina grannar, sade Tusk.

Kommentatorerna påpekar att Tusk faktiskt har använt ordet ”fiende”, vilket Obama aldrig skulle ha gjort. Även om han kritiserar Ryssland vill han att det officiellt förblir ”Västs partner och vän”.

I mötet med Obama och hans närmaste medarbetare har Tusk öppet sagt att han inte tvivlar på att Rysslands mål med kriget i Ukraina är att splittra EU och det transatlantiska samarbetet.

Allt som händer i Ukraina är de facto riktat mot EU-gemenskapen och transatlantiska samarbetet. Jag ägnar i stort sett hela min tid åt att bygga upp en kompromiss inom EU och jag är fullt medveten om att inte alla gillar det, sade Tusk.

I en intervju i New York Times betvivlar Tusk att Ryssland är berett att visa någon god vilja för att försöka lösa konflikten med Kreml.

Vissa europeiska politiker tror på det men själv är jag skeptisk, sa Tusk, som är övertygad om att Ryssland vill återta kontrollen över hela Ukraina. Med militära eller ekonomiska medel.

Situationen i östra Ukraina borde vara en blinkande varningslampa, konstaterade Tusk.

Ryssland var inte sent med att svara. Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov anklagade Tusk för att piska upp stämningen mellan Ryssland och EU och förvärra det redan spända läget i relationerna.

Personer i Bryssel försöker komplicera ”normaliseringen mellan EU-staterna och Ryssland, en normalisering som många länder däribland Spanien eftersträvar”, hävdade Lavrov. Han beskrev mötet i Vita Huset som att Tusk bad Obama om ursäkt för EUs senfärdiga reaktion på Moskvas agerande. Men det finns inga rapporter om något sådant skulle ha varit på tal skriver tidningen Gazeta Wyborcza.

Jag har inte förväntat mig någon entusiasm från Ryssland sida, säger Tusk. Min uppgift är att arbetat för EUs gemensamma hållning, vilket inte är så enkelt eftersom medlemsländerna har sina egna intressen och egna åsikter om hur man ska förhålla sig till det som Ryssland gör i och mot Ukraina. Men vi konsoliderar Europa och det transatlantiska samarbetet. Därför är det svårt att vänta sig några entusiastiska recensioner från Kreml.

Dorota Tubielewicz Mattsson