Tusk erbjöd Szydłos vice premiärminister jobb i regeringen

Nya utvecklingsministern Mateusz Morawiecki blev också avlyssnad. Bild wikipedia.

Utvecklingsminister Mateusz Morawiecki erbjöds jobb i Tusks regering.
Bild wikipedia.

Utvecklingsminister Mateusz Morawiecki, som också är biträdande premiärminister i Beata Szydłos regering, fick för två och ett halvt år sedan erbjudande av dåvarande premiärministern Donald Tusk om ett jobb i regeringen. Det framgår av en ny utskrift från de politikersamtal som avlyssnades och spelades in på band av kypare på Warszawas innekrogar sommaren 2013.

De inspelade samtalen blev kända för allmänheten året därpå, i god tid före det parlamentsval som den 25 oktober förra året förde dåvarande oppositionspartiet Lag och Rättvisa (PiS) till makten.

I november 2015 kunde Radio Zet berätta att även Morawiecki fått sitt samtal avlyssnat – vid tiden för inspelningen var han som chef i den stora Bank Zachodni i Wrocław ute och åt middag med två direktörer från energikoncernen PGE.

Efter att ha fått tillgång till utskriften av det samtalet kan tidskriften Newsweek Polska nu rapportera lite utförligare från mötet. Samtalet kan visserligen inte tydas helt, men det framgår att Morawiecki har goda relationer med Tusk och rentav fått ett erbjudande om att ingå i hans regering. Morawiecki uttalar sig mycket positivt om personer i Tusks omgivning, han har flera gånger blivit kontaktad av Tusks kanslichef, han gillar såväl Tusks ekonomiska politik som till den tyska kanslern Angela Merkel.

Det visar sig också att Morawiecki, liksom förre utrikesministern Radosław Sikorski, i de avlyssnade samtalen använder sig av ett vulgärt språk, påpekar polska medier på måndagen. Inte minst när han kritiserar dagens ungdom.

Här har vi jobbat häcken av oss och gjort allt jävla förarbete, säger han vid ett tillfälle. Och så kommer de unga med en helt annan attityd. De har stora förväntningar, de gör ingenting men räknar med att få en massa pengar utan vidare, säger Morawiecki enligt Newsweek Polska.

I den del av samtalet som Radio Zet tidigare berättade om talades huvudsakligen om ekonomiska frågor – bland annat om att det statliga företaget Lot fått 400 miljoner złoty utan Tusks kännedom – pengar som omedelbart betalades ut i bonusar.

Avlyssningarna var det stora samtalsämnet i Polen sommaren 2014. Det har spekulerats mycket om varför de inte kom till allmänhetens kännedom förrän ett år före parlamentsvalet och varför det bara var politiker från Medborgarplattformen som blivit avlyssnade.

För att i någon mån få bort bilden av ministrar som smorde kråset på skattebetalarnas bekostnad, ombildade dåvarande premiärministern Ewa Kopacz regeringen, varvid bland andra Sikorski fick gå.

Under perioden fram till valet i oktober påminde PiS ofta om avlyssningarna för att misskreditera Medborgarplattformen. Nu visar det sig alltså att åtminstone en av PiS egna regeringsledamöter, utvecklingsminister Morawiecki faktiskt blivit avlyssnad – och att han erbjudits en ministerpost av fiendelägret.

Enligt de servitörer som erkänt att de spelat in samhällets stöttepelares middagskonversationer på band ska det finnas två eller tre band med Morawiecki, men det är inte känt var de inspelningarna finns. (Newsweek Polska och wB 1 feb 16)