Tusk kan komma att dras inför domstol för Smolenskolyckan

Den omkomne presidenten Lech Kaczynski omkom i Smolenskkraschen 2010. Foto: wikipedia.

Presidenten Lech Kaczynski omkom i Smolenskkraschen 2010.
Foto: wikipedia.

Att försvarsminister Antoni Macierewicz nu inleder en ny undersökning av Smolenskkatastrofen 2010 kan innebära att man kommer att dra Europeiska rådets ordförande Donald Tusk inför rätta. Det skriver euobserver.com.

Macierewicz har tidigare anklagat Moskva för olyckan och Tusk, som vid den den tiden var regeringschef i Polen, ska enligt Macierewicz hjälpt till att sopa spåren under mattan.

Det handlar också om att slå fast vem som bär ansvaret för tragedin, sade försvarsministern, och jämför regeringen Tusk med kommunistregimen som efter andra världskriget underordnade sig Sovjetunionen. Regeringen Tusks agerande kan bara jämföras med vad som hände efter andra världskriget när man skrattade åt nationens hjältar och överlämnade republiken i utländska händer.

Enligt de officiella haveriutredningarna kraschade planet när vingen slog i ett träd medan man försökte landa i dimman. Macierewicz-utredningen kom fram till att planet exploderat.

Fem personer som 2010 arbetade i regeringskansliet har åtalats för försumlighet och justitieminister Zbigniew Ziobro sade i höstas att det är fullt möjligt att Tusk kan dras inför domstol.

Tusk är ansvarig för många orättvisor som började med Smolensk, sade Ziobro.

Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) anser att Tusk hör till dem som är moraliskt ansvariga för Smolenskkatastrofen och bör lämna den politiska scenen.

I vilken riktning den nya utredningen kommer att gå vet man ännu inte, skriver euobserver.com. Men chef för kommissionen är Wacław Berczyński som var med i Macierewicz-utredningen och redan har accepterat attentatsteorin.

Även Ewa Kopacz, som efterträdde Tusk som regeringschef, får kritik – hon anklagas för att ha gjort politik av en tragedi.

Teorin att Ryssland skulle ha varit ute efter den omkomne Lech Kaczyński avfärdas av Aleksander Kwaśniewski, även han f.d president.

Det är en politisk fiktion, säger han, president Kaczynski utgjorde inte något hot mot Kreml, hans popularitetssiffror dalade inför det kommande valet. Och Putin tar bara hand om motståndare som verkligen betyder något.

Den här utredningen kommer att bli en ny följetong i den statliga TVP, säger Ryszard Petru, ordförande i det nya partiet Moderna. (euobserver.com 5 feb 16)