Tusk satsar på barnfamiljer och pensionärer

Efter sommaruppehållet börjar nu det polska parlamentet arbeta. Igår, onsdag, talade premiärminister Donald Tusk om sina planer för det sista året inför parlamentsvalet hösten 2015.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Dorota Tubielewicz Mattsson

Tusk vill satsa på två viktiga sociala grupper: pensionärer och barnfamiljer. Han utlovar en höjning av de lägsta pensionerna samt skattelättnader för barnfamiljerna. Den förbättrade ekonomin som ju är ett resultat av att Polen slapp den ekonomiska krisen för några år sedan kan inte enbart förbli siffror i statistiken. Pengarna måste gå till de mest behövande, sade Tusk.

Det är alltså de som får mindre än 3300 zloty (ca 7000 svenska kronor) som ska få en höjning. Även flerbarnsfamiljer ska få en del av kakan. De ska till fullo kunna utnyttja alla skattelättnader som de har rätt till. De som inte tjänar tillräckligt mycket för att dra av på skatten (som alltså inte betalar någon skatt), ska få pengarna ändå.

Premiärministern nämnde även de 400 miljarder zloty (ca 850 miljarder kronor) som tillfaller Polen i EUs nya budget för åren 2014-2020.

Redan inför kommunalvalet i november kommer samtliga län att skriva under kontrakt för nya investeringar. Varje län får alltså ytterligare 15-20 miljarder zloty (ca 35-45 miljarder svenska kronor) att röra sig med, sade Tusk. Det är som Marshallhjälpen flera gånger om och ett enormt steg framåt!

Att Tusk slog in på sociala frågor var lite överraskande – det brukar traditionellt vara oppositionspartiet PiS domän. En annan överraskning var att han delade sin tid med andra och lät även biträdande premiärministern och flera andra ministrar tala.

Oppositionsledaren Jarosław Kaczyński lämnade sessionssalen medan Tusk och ministrarna talade. Han kallade inte till presskonferens efteråt för att kritisera regeringens planer.

Han vill inte tillmäta Tusks tal någon betydelse, förklarade hans medarbetare.

Även andra inom oppositionen kom med bitska kommentarer. Men förutom giftigheterna väckte talen inte särskilt många reaktioner hos parlamentarikerna. Under den tre timmar långa sessionen blev det alltmer tomt i salen.

Premiärministerns tal var avsett att bygga upp polackernas förtroende för regeringen och att ta tillbaka det politiska initiativet efter sommarens avlyssningsskandal. Om det lyckas, återstår att se. Just nu minskar gapet mellan det liberala regeringspartiet Medborgarplattformen (PO) och det ultrakonservativa Lag och Rättvisa (PiS), men PiS leder fortfarande i väljarbarometrarna.

Dorota Tubielewicz Mattsson