TVP beordrades tona ner bevakning av regeringsprotester

Demonstrationerna fortätter i Warszawa – statliga TVP har fått besked om att dämpa bevakningen. Foto: KOD Facebook.

Demonstrationerna fortätter i Warszawa – statliga TVP har fått besked om att dämpa bevakningen. Foto: KOD Facebook.

När det stod klart att Kommittén för Demokratins Försvar (KOD) och det liberala partiet Moderna (Nowoczesna) även den här lördagen skulle visa sitt missnöje med regeringens hantering av Konstitutionsdomstolen, fick redaktionen på den statliga televisionen TVP besked om att tona ner bevakningen. TVP-chef idag är Jacek Kurski som tillhör det nationalkonservativa regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) innersta kärna. Han tänker inte låta KOD få onödigt utrymme. Huvudinslaget skulle handla om sommarens katolska Världsungdomsdagar i Kraków där påven väntas komma på besök. Det som berörde dagens manifestation skulle visa att demonstranterna bedrev hatpropaganda och att den förra regeringen lät skjuta på demonstranter.

Men redaktionen protesterade och ledningen backade. Två kommentatorer bjöds in, högerradikalen Rafał Ziemkiewicz och vänsterns Jerzy Domański. Först protesterade ledningen mot Domański – det räcker med en kommentator! Men man gav med sig.

Högerradikalen Ziemkiewicz försökte ömsom skrämma tittarna för KOD, ömsom tona ner deras betydelse. Domański verkade rädd – han försökte förmedla sin åsikt samtidigt som han påpekade att Ziemkiewicz ”egentligen har rätt”.
Redan på fredagen försökte den statligt styrda TVP skrämma upp medborgarna med nyheter som att oppositionen hotar med ett Majdan-uppror i Polen, att KOD ställer regeringen inför ett ultimatum och att Konstitutionsdomstolens ordförande antyder att det kan bli blodsutgjutelse inom kort. Avsikten med demonstrationerna kan vara att framkalla gatustrider, sade reportern.

Som kontrast visades president Andrzej Duda med budskapet att inflytelserika personer i Europa försöker förkasta den kristna värdegrunden.

Det är som att hugga ner ett träd, sade Duda. Man kan få starkt virke men trädet bär inte längre någon frukt.

Det var uppenbart att kommentatorerna inte fick tala fritt, det konfrontativa och hotfulla språket – upplevelsen gav äldre tittare en déjà vue-upplevelse från kommunisttiden.

Som så ofta fanns det olika uppgifter om hur många som deltog i demonstrationen. Enligt stadshuset, som gett demonstrationstillstånd, gick 50 000 personer med i marschen, men polisen uppskattade dem till 15 000.

Privata medier uppmärksammade demonstrationen på ett annat sätt. TVN sände direkt från gatan, intervjuade både deltagare och motståndare. TVN hade också studiodiskussioner med kommentarer och analyser.

En jämförelse av statliga och privata mediers bevakning av dagens demonstration i Warszawa ger anledning till funderingar om mediernas framtid i ett Polen som styrs av Lag och Rättvisa. Inte minst hur lätt det är att styra och manipulera människor med i Nazityskland och Sovjetblocket väl beprövade propagandametoder.

Dorota Tubielewicz Mattsson