Underjordiskt utrymme kan innehålla skatt från andra världskriget

En kopia av det berömda Bärnstensrummet visades i Wielun i helgen. Bild: Wikipedia.

En kopia av det berömda Bärnstensrummet. Bild: Wikipedia.

En ny skattjakt är på gång i Polen, den här gången i nordöstra Polen, inte långt från Kaliningrad.

I området kring de mazuriska sjöarna byggde nazisterna många bunkrar under andra världskriget, en av dem var Hitlers egen Varglyan, Wilczy Szaniec i Kętrzyn. Bara tre mil österut, vid byn Mamerki vid Mamry-sjön, finns en söndervittrande betonghög som nu misstänks innehålla en skatt. Vad man hoppas hitta är det exklusiva bärnstensrummet, stulet av nazisterna från Katarina den Storas palats utanför St Petersburg 1941 och försvunnet sedan dess.

I höstas undersöktes skogsområdet utanför Mamerki med markradar, och då visade det sig att den gamla bunkern tycks innehålla ett litet rum under golvet.

Mamerki är en mycket intressant historisk plats, bärnstensrummet skulle mycket väl kunna finnas här, säger historikern Bogusław Wołoszanski till TVN24. Å andra sidan bombades området intensivt av britterna, så chansen att hitta skatten är inte stor. Finns den i bunkern är den sannolikt helt förstörd.

Men myndigheterna planerar nu en undersökning av fyndet. Hittar man inte bärnstensrummet, kan det ju ligga en annan skatt där.

Det finns förstås tecken av olika slag som tyder på att något viktigt finns gömt på platsen. En av byns invånare berättade direkt efter kriget att han sett tungt lastade tyska lastbilar som kört fram till bunkern; andra har på 1960-talet sett en av nazisttopparna, Erich Koch, när han gjorde ett besök på platsen. Koch var placerad i Königsberg (numera Kaliningrad), och efter kriget dömdes han till fängelse för krigsbrott. När han blev fri skulle han alltså ha återvänt till Mamerki.

Och han bör ha vetat var skatten fanns, säger Bartlomiej Polańczyk på ortens museum.

I höstas förekom uppgifter om att ett pansartåg lastat med guld och dyrbarheter skulle finnas gömt i gångarna under Wałbrzych i sydvästra Polen inte långt från Wrocław. Skattsökare från hela världen reste till området för att vara med och turistinkomsterna ökade avsevärt. Letandet pågår fortfarande, men hittills har guldtåget inte hittats. (TVN24 och wB 22 april 16)

Läs mer om skatten i Wałbrzych >>