Ung man misshandlades till döds av polis

Elpistol. Foto: US military, wikipedia.

Ett upprörande fall av maktmissbruk rullas nu upp i Polen. För ett år sedan förhördes 25-årige Igor Stachowiak av polisen i Wrocław, vid förhöret användes elpistol och Stachowiak dog.

Efter hans död hölls demonstrationer mot polisvåldet i Wrocław, och polisminister Jarosław Zieliński fick hela dokumentationen på sitt bord. En utredning skulle göras och de skyldiga ställas till svars. Så blev det emellertid inte, allt tycktes rinna ut i sanden.

Men så visade TVN nyligen ett reportage om vad som hände med Igor Stachowiak. Polisens elpistol har en inspelningsfunktion som dokumenterar hur den används – reportaget utgick från den inspelningen. Dödsmisshandeln skedde på toaletten där det inte fanns någon kameraövervakning, elpistolen användes på ett regelvidrigt sätt, den unge mannen hade handfängsel på sig hela tiden och han var avklädd. Inspelningen avslöjar också en brutal behandling, ombudsmannen för de mänskliga rättigheterna Adam Bodnar talar rent av om tortyr.

När Stachowiak fördes tillbaka till förhörsrummet kastade sig sex poliser över honom, och han slutade andas. Obduktionen visade att dödsorsaken var inte bara narkotika utan även användningen av elpistol och hårt tryck mot halsen.

Till råga på allt visar det sig att polisen tagit fel på person – de var ute efter någon annan.

Vittnen utanför polisstationen som filmat gripandet av Stachowiak fick böter för försvårande av polisarbetet. Därefter lades utredningen på is, de aktuella polismännen var sjukskrivna och kunde inte förhöras.

Justitieminister Zbigniew Ziobro reagerade inte. Ansvariga polischefer befordrades, en av åklagarna hävdade till och med att inspelningarna inte var tillräckliga skäl för att ställa någon till svars. Det är först nu, efter mediernas avslöjanden som utredningen tagit fart.

Under parlamentsdebatten på onsdagen framgick det att det hela är en del i oppositionens kamp mot regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS).

Men inrikesminister Mariusz Błaszczak kom ändå med ett uttalande:

De som är ansvariga för detta ska ställas till svars, sådant här kan inte tolereras, utropade han. Själv känner han sig på intet sätt medansvarig för polisens dödsmisshandel i Wrocław.

Ingen har blod på sina händer, säger polisminister Zieliński.

Ingen tänker avgå. Trots att de förra året hävdade att de har full insyn i det inträffade säger de idag att det var först på tv som de såg vad som hade hänt i Wrocław. Ansvaret ligger på den förra regeringen, menar de.

Redan för fem år sedan avslöjades ett liknande fall. Under förhöret av två rånmisstänkta använde sig polisen av tortyrliknande metoder. En av de torterade tog efteråt sitt liv.

Den polska polisen och regeringen har blod på sina händer. Det är uppenbart att man försöker mörklägga liknande missförhållanden och att polismän upplever att de har sina chefers och politikernas tillåtelse att tortera och misshandla. Det är ett arv från kommunisttidens förtryckarsystem. Och det är hög tid att bryta med den traditionen.

Dorota Tubielewicz Mattsson