Var står katolska kyrkan?

Den högerextrema organisationen National-Radikala Lägret (ONR) firade 82 år i helgen. Flera hundra nationalister kom till Białystok i nordöstra Polen för att delta. Nationalisternas inofficielle andlige fader, Jacek Międlar, predikade nolltolerans mot den elakartade cancer som drabbat Polen och polackerna. Hans predikan var till brädden fylld med främlingsfientlighet, antisemitism och nationalism. Katedralen var draperad med nationalisternas gröna flaggor.

Kommentar Dorota Tubielewicz Mattsson

Kommentar
Dorota Tubielewicz Mattsson

ONR är som en familj, en gemenskap av människor som bestämt vägrar acceptera den demoliberala verkligheten, sade ledaren Aleksander Klejckant till anhängarna. För musiken stod en nynazistisk musikgrupp Nordica vars största hit är låten ”Den stolta övermänniskan”. Tekniska högskolan i Białystok uppmanade sina utländska studenter att stanna på studenthemmen eftersom det kunde bli farligt på gatorna.

Den katolska kyrkan tar milt avstånd från det inträffade och belägger prästen Międlar med förbud att uppträda offentligt. Ett ganska harmlöst straff jämfört med prästen Wojciech Lemański som blev avstängd för sin öppenhet och sin polsk-judiska dialog.

Man tar avstånd från Międlar för att slippa kritik. Inte mer än så.

Flera katolska intellektuella tar mer tydligt ställning.

En profanering av kyrkan, skriver prästen Andrzej Luter verksam i den katolska tidskriften Więź (Bandet). Adam Szostkiewicz från tidningen Polityka menar att kyrkan förkastar alla påvliga läror från Johannes XXIII via Johannes Paulus II till Franciskus genom att upplåta katedralen till nationalisterna och deras flaggor.

Vad håller på att hända i den polska katolska kyrkan? Står den på nationalisternas sida? Vad hände med den kristna kärleken till sin nästa, toleransen och förlåtelsen? För att sprida hat mot människor av annan nationalitet, tro eller hudfärg har föga med kyrkans läror att göra.

Många menar att de nationalistiska och högerextrema rörelserna är synliga men ofarliga, de spelar en marginell roll i det polska samhället. Kanske det. Men de är farliga. ONR har sina rötter i mellankrigstidens Polen och det är ingen trevlig bild av organisationen som historien förmedlar.

En före detta aktivist och en samhällsforskare som tillbringat ett år med ONR berättade nyligen i tv-programmet Czarno na bialym (Svart på vitt) om sina intryck och erfarenheter av organisationen. Båda menar att det är en elitistisk gruppering med en välformulerad agenda och ett tydligt syfte. Antagningsprocessen är lång och kandidaterna kontrolleras noga. De unga adepterna får lära sig historia, ekonomi och statsvetenskap, samt att tala och argumentera. ONR siktar in sig på samhällets elit, inte fotbollshuliganer som många tror.

Tomorrow belongs to us sjöng de unga nazisterna segervisst i filmen Cabaret. Samma hotfulla stämning sprider sig sakta men säkert på de polska gatorna.

Var står den polska katolska kyrkan i denna fråga? Vad har den lärt av historien? Är det verkligen kyrkans uppgift att delta i det politiska och ideologiska kriget?

Dorota Tubielewicz Mattsson