Varför dras huliganerna till högerns parader?

Firandet av Polens självständighetsdag spårade ur totalt, medan den så kallade Självständighetsmarschen, arrangerad av den extrema högern, fredligt gick genom centrala Warszawa. En stor grupp maskerade män bröt sig ut och började gå bärsärkagång mot polisen, som var beredd på våldsamheter.

Kommentar Dorota Tubielewicz Mattsson

Kommentar
Dorota Tubielewicz Mattsson

Arrangörerna tog direkt avstånd från bråkmakarna.

Det hjälpte dock föga.

Man förstörde vägar, busshållplatser, vägmärken och trottoarer. De maskerade kastade stenar och molotovcocktails mot polisen, som först efter en timma lyckades få kontroll över situationen. Skadorna uppskattas till ca 100.000 polska zloty (cirka 240.000 svenska kronor).

Många poliser har skadats och ligger på sjukhus, flera hundra personer har anhållits.

Warszawas borgmästare Hanna Gronkiewicz-Waltz uttryckte sig om tisdagens händelser på följande sätt: Jag är rent ut sagt förbannad att huvudstaden får betala ett så högt pris för allt detta. Om det gick att förbjuda marschen skulle jag utan tvekan göra det. I dagsläget kan vi dessvärre inte göra det. Men jag är glad att man påskyndar arbetet med att förbjuda maskeringen av ansiktet under demonstrationer.

Gronkiewicz-Waltz, som besökt de skadade polismännen på sjukhuset, uttalade sig uppskattande om polisens insatser.

Den extrema högern bortförklarar som vanligt det inträffade med polisens provokativa attityd. Robert Winnicki från Nationella rörelsen (Ruch Narodowy) överträffade alla tidigare konspirationsteorier. Han hävdade att upploppet provocerades fram av polisen i maskopi med vänsterns kravallgrupper.

De flesta deltagare i ”självständighetsmarschen” tog emellertid klart avstånd från huliganerna.

Efteråt.

Hade de gjort det tidigare, skulle man kanske kunnat undvika förödelsen.

Det är ju tveksamt om mobbens bärsärkagång genom staden i tisdags gagnade de konservativas idéer och intressen.

Frågan kvarstår dock varför det är högerns marscher som är så populära bland huliganerna. Är det de konservativas ideologi som tilltalar dessa maskerade män? Är de överhuvudtaget bekanta med den konservativa idévärlden, eller är det bara det aggressiva och intoleranta inslaget i dess mest extrema form som väcker deras sympati och får ut dem på gatorna? De konservativa idéerna må diskuteras men i sig är de knappast mobbens ideologi. Mobben är densamma såväl på höger- som på vänsterkanten.

Dorota Tubielewicz Mattsson