”Varför ska man fira segern i Moskva?”

Tänk er den polske utrikesministern Grzegorz Schetyna som en hund med kopplet i de amerikanska färgerna. Han sätter klorna i den ryska läroboken ”Det stora fosterländska krigets historia” (det är så ryssarna kallar den del av andra världskriget då Sovjet anslutit sig till de allierade).

Krönika Dorota Tubielewicz Mattsson

Krönika
Dorota Tubielewicz Mattsson

I en pratbubbla säger Schetyna: ”Varför ska man fira segern i Moskva?”. En sovjetisk soldat, klädd som en prins i sagorna och med ett barn i famnen, sticker sitt svärd i hundens svans och säger bestämt: ”För att jag var i Berlin!”

Det handlar om en karikatyrteckning som publiceras av den statliga ryska nyhetsbyrån RIA. En teckning som ska symbolisera att Schetyna våldför sig på den historiska sanningen.

På måndagen sade Schetyna att tanken att fira andra världskrigets slut på Westerplatte var intressant. Det var där kriget inleddes den 1 september, när tyska örlogsfartyg besköt den polska garnisonen vid inloppet till Gdansk. Förslaget kommer ursprungligen från president Bronislaw Komorowski.

Ryssland reagerade som vanligt blixtsnabbt. Ryska utrikesdepartementet konstaterade att ”Schetyna har dragit vanära inte bara över sig själv utan även över den polska diplomatin och den polska politiska kulturen”. Biträdande utrikesminister Georgij Karasin underströk att detta var ett nytt försök från Schetyna att ifrågasätta utgången av andra världskriget och Sovjetunionens roll i det.

Följaktligen blev den ryske ambassadören i Warszawa kallad till polska UD där han fick ta emot en officiell protestskrift med synpunkter på Karasins uttalande.

Vi anser att vi bör hålla fast vid vissa former i det diplomatiska språket, trots alla skillnader och trots alla diskussioner som vi för med varandra. Vissa saker anstår helt enkelt inte diplomater. Vi försöker göra våra ryska kolleger uppmärksamma på detta, säger UDs talesperson Marcin Wojciechowski till journalisterna.