Världens bästa torg ligger i Kraków

”Stora Torget i Kraków lockar från alla platser i stan, alla gator leder till Torget; ju närmare Torget du kommer, desto tätare blir gatulivet. Samtidigt väntar mer än 20 av de mest olikartade attraktioner på turisten!” Så motiverar juryn i PPS valet av Rynek som världens bästa stadstorg. Foto: Jan Maltestam

Nu är det bekräftat! Det vi alla Kraków-älskare redan hade på känn: Krakowski Rynek – Krakóws vackra torg – har utsetts till världens bästa torg.

Det är juryn i amerikanska Project for Public Spaces (PPS) som har gjort valet. PPS är en icke-kommersiell organisation som sedan 30 år arbetar med s k revitalisering av allmänna stadsytor. Deras experter har under många år deltagit i återställandet av nästan 1 500 offentliga ytor i hela världen.

Rankar torgen varje år

En gång om året gör PPS också en rankning av de bästa stadstorgen. Hittills har listan omfattat städer i USA och Kanada, men från och med 2005 görs också en världsranking och nu har alltså Kraków erövrat den förnämliga förstaplatsen.

Piazza Navona i Rom, Piazza del Campo i Siena m fl kan känna sig blåsta. Östermalmstorg i Stockholm kom på en hedrande tolfte plats.

”Det största torget i Europa är också det bästa. Stora Torget i Kraków lockar från alla platser i stan, alla gator leder till Torget; ju närmare Torget du kommer, desto tätare blir gatulivet. Samtidigt väntar mer än 20 av de mest olikartade attraktioner på turisten”.

Så motiverar juryn sitt val.

Här möts alla sorters människor

-Juryn tar särskilt hänsyn till en rad faktorer: det allmänna intrycket, stadens identitet, extra attraktioner och förbättringar, möjlighet att anpassa till olika aktiviteter, mångfald av erbjudanden, tillgänglighet och kommunal flexibilitet.

Karin Maltestam.

Visst stämmer det! På Torget i Kraków möts alla sorters människor: studenter, turister, konstälskare, artister, kyrkobesökare, julmarknads- och blomsterförsäljare, barn som matar duvor, tiotusentals nyårsfirare, folkmusikanter m fl.För övrigt pågår just nu andra etappen med att ge torget en ny stenbeläggning. Hela Torget kommer att vara tillgängligt från och med 1 juni i år.

Så – sitt ner på ett av utecaféerna, ta en cappuccino eller en piwo och njut av atmosfären på världens bästa torg!

De bästa torgen
Förteckning över världens bästa ”stadstorg” enligt organisationen Project for Public Spaces (PPS):

1. Rynek Gówny, Kraków, Polen;
2. Plaza Hidalgo, Mexico City, Mexiko;
3. Piazza Navona, Rom, Italien;
4. Piazza del Campo, Siena, Italien;
5. Piccadilly Circus, Trafalgar Square, Covent Gardens i Leicester Square, London, Storbritannien;
6. Hotel de Ville, Paris, Frankrike;
7. Stare Miasto, Prag, Tjeckien;
8. Plaza de la Constitución, Oaxaca City, Mexiko;
9. Plaza Santa Ana, Madrid, Spanien;
10. Plaza de Armas, Cuzco, Peru;
11. Trg Bana Jelacica, Zagreb, Kroatien;
12. Östermalmstorg, Stockholm, Sverige;
13. Plaza de Entrevero, Montevideo, Uruguay;
14. Federation Square, Melbourne, Australien;
15. Plac Imam, Isfahan, Iran;
16. Campo Santa Margherita, Venedig, Italien.
Mer om PPS kan du hitta på http://www.pps.org