
Franciskus I. Foto: wikipedia.
De internationella Världsungdomsdagarna arrangeras av katolska kyrkan vart tredje år, och 2016 var det Krakóws tur att stå värd.
Världsungdomsdagarna initierades 1984 av av den polskfödde påven Johannes Paulus II och arrangerades första gången i Polen 1991, då i Częstochowa.
Maria Lovén från Lund rapporterar.

Världsungdomsdagarna inleddes på Błonia i västra Kraków där miljontals unga pilgrimer samlats för att höra påve Franciskus I.
Foto: Maria Lovén.
I år arrangerades den 31:e Världsungdomsdagen (VUD) för unga katoliker i Kraków, och den 20-31 juli tog Polen emot miljoner pilgrimer från 187 olika länder från världens alla kontinenter. Runt 300 av deltagarna kom från föreningen Sveriges unga katoliker (SUK).
Årets tema var hämtat från Matteusevangeliet: Saliga de barmhärtiga, de skall möta barmhärtighet, och på det temat skrev den polske kompositören Jakub Blycharz årets VUD-sång. Den polska originaltexten översattes till flera olika språk inför mötet i Kraków vars skyddshelgon är den polskfödde påven Johannes Paulus II och den heliga Faustyna, båda två med stark anknytning till staden.
Johannes Paulus II började
Det var Johannes Paulus II som initierade den återkommande Världsungdomsdagen då han 1984 bjöd in ungdomar från hela världen till Rom på palmsöndagen. Det blev mycket uppskattat och påvarna efter honom har sedan dess fortsatt bjuda in ungdomar till gemensamma möten i olika delar av världen. Varje gång beger sig mängder med unga pilgrimer dit med sina präster, biskopar och vänner för att möta varandra och påven.

Nordiska ungdomar samlades utanför Mariakyrkan där de sedan ledde bönen. Foto: Maria Lovén.
Denna gång hölls mötet i Johannes Paulus II hemstad Kraków, men hela Polen var involverat. Sedan 1997 inleds Världsungdomsdagen med fem dagars besök i en församling i värdlandet. Över hela Polen har församlingar tagit emot unga pilgrimer från olika länder, erbjudit aktiviteter och möten, och familjer har öppnat sina hem för ungdomarna under dessa dagar. Veckan därpå inleddes andra delen med en öppningsceremoni för själva Världsungdomsdagen. På det stora grönområdet Błonia (Gärdet) hade man byggt upp en stor scen med en gigantisk kopia av syster Faustynas kända Jesus-bild i fonden och på högerkanten visades stora porträtt av årets två skyddshelgon och ett högt vitt kors. Under en färgsprakande öppningsceremoni visades polska folkdanser följt av danser från andra kulturer. En enorm kör framförde och backade upp sång under ceremonin. Slutligen höll påven tal till alla unga där han uppmanade till engagemang, att våga leva fullt ut och hjälpa varandra.
Festivalstämning i stan
Runt om i Kraków hölls under veckan öppna konserter, föredrag, utställningar, matstånd med både polskt och internationellt kök. Det var glad festivalstämning och på gatorna dansade ungdomar tillsammans med bröder och systrar från olika klosterordnar. Festivaldagarna ramades in av gudstjänster och en av dagarna samlades ungdomar från alla nordiska länder i Mariakyrkan på Stora torget och ledde bönen i den fullsatta kyrkan.

På Campus Misericordiae, Barmhärtighetens fält öster om Kraków, övernattade pilgrimerna tillsammans under bar himmel.
Foto: Maria Lovén.
Finalen och höjdpunkten på Världsungdomsdagarna var den sista mässan med påven på söndagsmorgonen 31 juli. Dagen innan gick de flesta till fots ut mot det s.k. Campus Misericordiae, Barmhärtighetens fält, som ligger ca 15 km utanför Kraków i Brzegi nära Wieliczka. Ute på detta stora fält på över 200 hektar övernattade miljoner pilgrimer under bar himmel. På kvällen vakade vi tillsammans med påven, som höll tal på kvällen och uppmanade åhörarna att bygga broar och inte murar mellan varandra. Han uppmanade alla att som ett första enkelt steg hålla varandras händer under några minuter. Ungdomarna fick också en direkt uppmaning att lämna den föreställda lyckan och tryggheten i att ligga i soffan för att istället våga sig ut ur sin komfortzon och engagera sig.
Världsungdomsdagarna avslutades med söndagsmässa ute på fältet. Påven talade om olika hinder och svårigheter som vi utsätts för under livet och uppmuntrade oss att inte ge upp utan fortsätta kämpa för det vi tror på. Han förmedlade sin övertygelse om att var och en är älskad och ingav hopp i en tid som präglas av stora utmaningar och svårigheter.
I samband med Världsungdomsdagarna besökte påve Franciskus också viktiga platser som koncentrationslägret Auschwitz och klostret Jasna Góra i Częstochowa, där den berömda Svarta Madonnan finns. Han träffade också president Duda som tog emot honom på flygplatsen vid ankomsten till Kraków.
Den enorma tillströmningen av människor till Kraków och påvens besök under några dagar gick väl tack vare god organisation och ihållande glad stämning. Med världens ögon på sig och alla besökande pilgrimer fick Polen och den polska kulturen stor uppmärksamhet på många håll i världen.
Maria Lovén
Fotnot:
Syster Faustyna Kowalska (1905–1938) var nunna i Kraków, känd för sina uppenbarelser och visionen av Jesus med ett rött och vitt sken strålande från hjärtat och orden Jezu ufam Tobie (Jesus jag förtröstar på dig). Bilden har målats och kopior finns i många kyrkor både i Polen och Sverige. Helgonförklarad av Johannes Paulus II.