Västpommern – Polens nordvästra hörn

Västpommern är Polens nordvästra hörn

Västpommern är den västra delen av norra Polen med 1,7 miljoner invånare och 213 000 företag. Arbetslösheten i regionen är tolv procent, och i residensstaden Szczecin 8,7 procent.

– Regionen har ett unikt bra läge, säger Wojciech Drozdz vice marskalk (landshövding) i regionen. Det är nära till Skandinavien, Tyskland och Baltikum och inte långt från Tjeckien och Ungern. Vägarna ingår i det europeiska nätet av motorvägar, över Östersjön går färjorna till Ystad, Trelleborg, Köpenhamn, Rönne och Nynäshamn.

Flygplatsen i Goleniów har linjer till Warszawa, London, Berlin, Oslo och Liverpool.

Arton universitet och högskolor finns i regionen, 80 000 studenter läser ekonomi, teknologi, juridik, språk. Eftersom arbetslösheten är hög är det gott om tillgång på välutbildad arbetskraft.

Det finns flera industriparker i regionen, bland andra Stargard, Koszalin, Goleniów, Koszalin och Karlino. Man prioriterar förnyelsebar energi, logistik, turism, produktion av bland annat elektronik, kemiska produkter, trävaror, bilar. Hälften av företagen är polska, resten utländska.

Sverige är den sjunde största investeraren i Polen, bara i Goleniów finns fyrtio svenska företag, bland andra Ikeas produktionsbolag Swedwood.

Vid de stor projekten i området – flygplatser, vägar, järnvägar, datanätverk, sporthallar, musikhallar är EU med och finansierar, Västpommern har under några år fått åttio miljarder zloty för sitt regionalprogram.

Kommunerna satsar på sport och rekreation för att dra till sig såväl investerare som turister. I norr sträcker sig de milslånga vita sandstränderna från Swinoujscie förbi Darlowo över länsgränsen till Pommern och Gdansk.

Men eftersom klimatet liknar det sydsvenska, är det inte självklar att sommaren består av idel soldagar. Därför byggs strövområden, vandringsleder, cykelleder. Sjöar och floder gör det attraktivt att segla, mindre vattendrag lämpar sig för kanotpaddling.

Bland kullarna utanför Koszalin kan man ägna sig åt utförsåkning på skidor om vintern och en välkänd golfbana finns utanför Szczecin. (länk)

För att underlätta för investerarna skapades 2005 ett Investor’s Assistance Center, IAC >>
IAC:s hemsida >>