”Vi vet hur man stoppar en dålig regering!”

Frihetsmarschen i Warszawa den 6 maj 2017.
Foto från KODs Facebooksida.

För friheten och demokratin men mot nedmonteringen av rättsväsendet, skolan, försvaret och de mänskliga rättigheterna, marscherade på lördagen 91 000 demonstranter genom Warszawa. Med Frihetens marsch visade polackerna tydligt vad de tycker om regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) försök att tvinga fram en grundlagsändring och dess ansträngningar att föra Polen ut ur EU.

Demonstranterna skanderade slagord för EU, mot skolreformen, mot politik som skadar kvinnor och berövar dem deras grundläggande rättigheter, mot angreppen på grundlagen och det lokala självstyret.

I marschen deltog politiker från Medborgarplattformen (PO) och Bondepartiet (PSL). Medborgarrättsrörelsen Kommittén för demokratins försvar (KOD) var närvarande, det liberala partiet Moderna (Nowoczesna), Lärarnas Riksförbund (PZL), borgmästarna från de största städerna, artister, domare och föräldrar.

Vi är stolta och lyckliga över att kunna vara här tillsammans. Vi är här för att tala om för ordförande Kaczyński att vi inte tänker låta honom beröva oss friheten. Vi är här för att stödja lokala politiker som vill behålla självstyret och som vill att makten står nära folket, sa Grzegorz Schetyna, ordförande i Medborgarplattformen, som nu framträdde som den självklara oppositionsledaren.

Det här är en marsch mot en valseger, sade Schetyna. Det är inte sant att vi inte har något program. Vi vet hur man stoppar en dålig regering och vi kommer att göra det, sa han. Oppositionen är för ett vänligt Polen där det inte finns några andra sortens medborgare, vi är för ett oberoende rättsväsen, för ett demokratiskt, europeiskt och stolt Polen som söker vänner och samtalspartners och inte fiender, vi är för kvinnors rättigheter och för respekt för minoritetsgrupper.

Marschen var ett viktigt evenemang men än viktigare är de slutsatser man kan dra av politikernas tal. Framför allt tycks oppositionen ha kommit fram till ett samarbete under en gemensam ledare är nödvändigt.

En enad front bestående av PO, KOD, Moderna och organisatörer för den ”svarta marschen” ska kunna samverka inför valet och få fram gemensamma vallistor, sade Schetyna.

En annan viktig sak är den pågående djupa krisen inom KOD. Grundaren Mateusz Kijowski syntes inte till under lördagens marsch, organisationen representerades av Krzysztof Łoziński som väntas bli KODs ledare efter årsmötet i slutet av maj.

Ett intressant inslag var socialdemokraten och senatorn Marek Borowskis tal. Medborgarplattformen har svårt för samarbete med vänstern (vänstern deltog inte i Frihetsmarschen). Borowski uppmanade vänstern att ansluta sig till resten av oppositionen och bilda en enad front mot PiS.

Nu återstår bara att hoppas att oppositionen lyckas att med sitt samarbete. Det är tydligt att man siktar in sig på det lokala valet 2018 och – om det lyckas – fortsätta inför parlamentsvalet 2019 för att på demokratiskt sätt besegra det populistiska och nationalistiska partiet PiS.

Samtidigt som Frihetsmarschen pågick i Warszawa höll PiS-ledaren Jarosław Kaczyński tal i Szczecin.

Polen är idag ett fritt land, sade han, och bästa exemplet på det är att demonstranterna skyddas av polisen. Ni marscherar men inte i den riktning ni tror.

Hotet mot demokratin ser Kaczyński i oppositionens verksamhet, dess idéer och krav.

Dorota Tubielewicz Mattsson