Walęsa: Jag känner mig misslyckad

Lech Walesa. Foto: Medef, wikipedia.

Lech Walesa.
Foto: Medef, wikipedia.

Om jag hade vunnit presidentvalet 1995 skulle vi inte haft något krig i Ukraina idag. Det sade Solidaritetsikonen och expresidenten Lech Walęsa i en tv-intervju i dagarna. På min tid kämpade jag för att vi alla skulle vara med i de europeiska strukturerna, Polen, Vitryssland och Ukraina. Och jag skulle aldrig ha gått med på att utesluta någon. Jag hade kraften att åstadkomma det. Men jag förlorade valet.

Jag känner mig misslyckad, sade Walęsa. Jag var beredd på fler mandatperioder som president. Både Polen och Europa skulle ha sett annorlunda ut idag om jag hade vunnit, sade expresidenten. Under min första mandatperiod rev jag ner snarare än byggde upp. Bygga upp skulle jag göra under andra mandatperioden. Jag skulle ha genomfört privatiseringen på ett annat sätt. Jag har förlorat allting. Det politiska systemet är inte som det borde vara, ekonomin går dåligt. Jag hade planer men 1995 valde polackerna SLD (Vänsteralliansen) och Kwasniewski, sade Lech Walęsa.

Nationalhjälten kommenterade också den inhemska politiken.

För närvarande ser jag ingen bättre presidentkandidat än Bronislaw Komorowski, sade Walęsa. Men – en president bör kämpa, provocera, inspirera. Komorowski är för lugn, trygg och tillmötesgående.

Europarådets ordförande Donald Tusk är en smart och intelligent politiker och kommer snabbt att fatta galoppen. Antingen slutar han som Buzek (vem minns idag vem han var?) eller också kommer han att spela en viktig roll, menade Walęsa. Fast han slog av på takten i slutet av sin tid som regeringschef, han löste inga problem längre. Visserligen kunde han förklara och tolka allting snyggt och prydligt men det fattades lösningar.

Premiärminister Ewa Kopacz kommer däremot med lösningar, menade Walęsa, som var särskilt tilltalad av hur Kopacz löste gruvstrejken tidigare i månaden.

Dorota Tubielewicz Mattsson