Wałęsa: Vi måste störta regeringen när tiden är mogen

Förre Solidaritetsledaren Lech Wałęsa ställs vid skampålen. Foto: wikipedia.

Förre Solidaritetsledaren Lech Wałęsa hoppas på en folkomröstning som ska störta regeringen.
Foto: wikipedia.

Den förre Solidaritetsledaren Lech Wałęsa är känd för sin skepsis gentemot regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) och den s.k. goda förändringen, och det var också de åsikter han gav uttryck för i en intervju med tidskriften Newsweek Polskas läsare häromdagen.

Det var en trött expresident som besvarade frågorna och hans missnöje med PiS blev tydligare än någonsin.

Polackerna bör avlägsna regeringspartiet från makten, sade han, vi behöver samla in lika många namnunderskrifter som PiS fick röster i valet, så kan världen se att Kaczyński har förlorat sitt mandat att regera. Jag inser att PiS har ett starkt stöd tack vare sina sociala löften, och det kanske är för tidigt att försöka störta dem från makten. Om man försöker störta dem med våld skulle det bli som under Warszawaupproret. Kampen skulle bli för dyr, förlusterna för stora och vinsterna för små.

Först måste vi övertyga allmänheten om att Jarosław Kaczyński förstör Polen och vänta på den stund när demagogin inte fungerar längre, resonerade Wałęsa. Nästa steg blir en folkomröstning vars resultat PiS måste acceptera. Om de inte erkänner folkets vilja blir det massdemonstrationer, blir det nödvändigt kan jag tänka mig att stå vid rodret i 48 timmar och göra det smutsiga arbetet, tillräckligt länge för att vi ska bli av med Kaczyński. Men efter två dagar får någon yngre ta vid, till exempel Władysław Frasyniuk.

Jag håller med PiS i vissa frågor, tillstod expresidenten. Men deras metoder är oacceptabla. Det gäller i första hand kränkningen av principen om den tredelade makten, alltså konflikten om Konstitutionsdomstolen.

Wałęsa menar PiS lägger beslag på Smolenskoffren i politiskt syfte.

Politikerna är själva ansvariga för tragedin eftersom de accepterade att hela eliten flög i ett plan till en ceremoni de inte var inbjudna till sade han.

Han var också kritisk till PiS definition av modern patriotism.

Man kan inte förlita sig på samma slogan som för 30 år sedan – slå Tyskland och Sovjet, tiderna har förändrats och idag bör patriotismen vara mer kontinental, sade den förre Solidaritetsledaren.

Han stöder fortfarande Medborgarplattformen (PO) men skulle ha föredragit att Ewa Kopacz stannat kvar som partiledare. Och han tycker att Donald Tusk och Bronisław Komorowski inte gjorde tillräckligt för att hindra att Kaczyński kom till makten.

Men det viktiga är nu att oppositionen enas för att städa upp röran efter PiS, sade Walesa.

Ett aber i hans resonemang är att det är parlamentet som avgör ifall det ska bli folkomröstning, och det är inte troligt att PiS, som har egen majoritet, skulle släppa igenom ett förslag som syftar till att fälla den egna regeringen. (Newsweek Polska och wB 15 juni 16)