Wałęsas brev lästes upp vid lördagsdemonstration

Vi – folket (My – Naród)! Det var parollen när tiotusentals Warszawabor samlades på lördagen för att demonstrera mot regeringen. Arrangörer var Kommittén för Demokratins Försvar (KOD) och som så ofta syntes också toppolitiker från andra partier i demonstrantleden.

Tiotusentals demonstranter tågade genom Warszawa på lördagen. Foto: Ted Bergdahl.

Tiotusentals demonstranter tågade genom Warszawa på lördagen.
Foto: Ted Bergdahl.

Vi måste kräva att Konstitutionsdomstolen (KT) åter blir oberoende och att de offentliga medierna ska vara fria, vi måste försvara vår rätt till integritet och att åklagarmyndigheten åter blir oberoende av regeringen, sade KOD-ledaren Mateusz Kijowski i sitt tal, och uppmanade åhörarna att skriva på den namninsamling om KT som pågår.

Röd-vita flaggor och tutor delades ut av KOD. Foto: Ted Bergdahl.

Röd-vita flaggor och tutor delades ut av KOD.
Foto: Ted Bergdahl.

Vi är här för att försvara Lech Wałęsas goda namn och rykte, sade den nye oppositionsledaren Grzegorz Schetyna, varvid demonstranterna skanderade Solidaritetsledarens namn. Flera av deltagarna bar en Wałęsa-mask över ansiktet.

Under sina första hundra dagar har regeringen ideligen brutit mot lagen, och det är nog inte slut än, sade Ryszard Petru, ledare för det liberala Moderna. Vi måste sätta press på president Andrzej Duda och PiS-ledaren Jarosław Kaczyński så länge de inte avgår.

 

En del demonstranter bar Wałęsa-mask för att visa sitt stöd för den förre Solidaritetsledaren. Foto: Ted Bergdahl.

En del demonstranter bar Wałęsa-mask eller Wałęsa-mustasch för att visa sitt stöd för den förre Solidaritetsledaren.
Foto: Ted Bergdahl.

Efter talen läste Kijowski upp ett tal från Wałęsa.

Jag minns de papper som säkerhetstjänsten ville att jag skulle underteckna, och jag gjorde det i tron att regeringen skakad av händelserna i december* skulle ha ändrat sin inställning till arbetarna. Jag har aldrig kommit överens om att samarbeta, aldrig skadat någon, men jag har lärt mig att det bara är tillsammans man kan nå resultat. Många har sagt att jag förrådde Solidaritet, men det har jag aldrig gjort, skrev Wałęsa. Låt inte det system som förslavade oss få rot i era sinnen, vi har fått självständigheten och friheten. Vi – Solidaritet, vi – det polska samhället, vi – folket.

Enligt uppgifter ska demonstrationen ha börjat med 13 000 personer, men efterhand som tåget gick fram genom Warszawas gator anslöt många andra och vid framkomsten till Piłsudskitorget var de uppe i 55 000. (TVP, TVN och wB 26 feb 16)

* Vid en demonstration i Gdynia i december 1970 öppnade polisen eld. Fyrtiofyra demonstrerande arbetare dog och elvahundra skadades.