Warszawa är en fästning under Nato-mötet

Arton presidenter, trettioen premiärministrar, flera hundra försvarsministrar och diplomater och sammanlagt två tusen inbjudna gästar under fredagen och lördagen Warszawa i samband med Nato-toppmötet.

Och nu liknar huvudstaden mest en enorm befäst borg.

På säkerhetsstyrkornas begäran har de viktigaste gatorna i centrala staden stängs av för trafik, och samtliga gator kan stängas av för att släppa fram karavaner med VIP-bilar.

Alla reklamskyltar som vanligen täcker hela husfasader har på grund av säkerhetsrisken försvunnit från centrum. Det är sannerligen något som många Warszawabor gläder sig åt och gärna vill behålla även efter toppmötet.

Avstängda är också vägarna runt Nationalstadion, liksom kring hotell och platser där viktiga möten och samtal ska hållas. Poliser kontrollerar byggnader och lägenheter längs de gator som världsledarna ska transporteras. Där råder också parkeringsförbud och parkerade bilar blir bortforslade, vilket under torsdagen drabbade 250 bilar. Nationalarenan omgärdas av ett tre kilometer långt och två och en halv meter högt staket och samtliga bilar och personer som ska in där blir kontrollerade.

Det råder totalt flygförbud för alla förutom linjeflyg inom 100 km runt Warszawa. Antiterroriststyrkan är hela tiden på plats och inga som helst flyg får förekomma i luftrummet ovanför Nationalstadion. På flygplatser och i samtliga hamnar kontrolleras alla pass fram till den 2 augusti.

Tunnelbanan ska dock fungera utan problem. Undantaget är tunnelbanestationen i närheten av Nationalstadion – den är stängd.

Tusentals poliser med kommunikationsradio, många också med hundar, patrullerar gatorna och håller nyfikna Warszawabor på avstånd från huvudgatorna.

Till polisens ledningscentral i Legionowo kommer all information om eventuella hot, signaler från utlandet och hela Polen. Experter från Interpol är också på plats.

Vilka hot som kan vara aktuella har inte meddelats officiellt. Man vet emellertid att terrorgruppen ISIS på sina polskspråkiga sidor talar om massiva aktiviteter. Det finns även uppgifter om att det kan dyka upp personer som vill hålla ett ”antitoppmöte”.

Det är första gången Warszawa i modern tid haft ett liknande säkerhetspådrag.

Dorota Tubielewicz Mattsson