Warszawa den 10 juli – en belägrad stad

 

Poliser utanför presidentpalatset.

För 87:e gången ska regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) ordförande Jarosław Kaczyński och hans anhängare minnas den dag då 96 personer inklusive hans tvillingbror, president Lech Kaczyński omkom i en flygolycka i Smolensk 2010.

Men dessa månatliga ceremonier har förvandlats till politiska manifestationer som allt mindre handlar om de omkomna och allt mer om politik och ideologi.

De senaste månaderna har polackerna börjat reagera på denna ideologisering av flygolyckan. Korsen och bönerna utanför presidentpalatset har blivit en täckmantel för regimens propaganda. Jarosław Kaczyńskis tal har alltmer övergått till att förmedla ett hatiskt budskap som ställt polacker mot polacker. Då kom motreaktionen. Oppositionen och framför allt de vanliga medborgarna började samlas i närheten för att manifestera sitt missnöje med denna utveckling. Aggressionen från Kaczyński och hans anhängare ökade. Polisen sattes in för att avlägsna motdemonstranterna.

Idag ser Gamla Stan och Krakowskie Przedmieście i centrala Warszawa ut som en belägrad stad. Redan i natt ställde polisen upp kilometervis med avspärrningar. Busstrafiken fungerar inte, gående får inte passera.

Aldrig tidigare har förberedelserna inför den månatliga manifestationen fått en liknande omfattning. Polismännen flockas och avspärrningarna ställs upp på båda sidor av gatan så att ingen ska kunna komma i nära Smolenskgruppen. Organisationen Obywatele RP (Medborgare i Republiken Polen) som redan samlats på platsen hålls på avstånd.

Paradgatan utanför presidentpalatset är fullständigt tom. Folk får inte passera och bussarna har omdirigerats. Ett stort antal poliser svarar på de irriterade människornas frågor: Vi utför bara order. Till utlänningar säger de konsekvent att de inte kan engelska. Även taxiförarna är upprörda: de får inte parkera eller ens stanna vid någon av de närliggande gatorna. 20 stora polisbilar står och vaktar.

Det är nödvändigt, säger de.

Beslutet att stänga av stora delar av centrala staden fattades av BOR (Regeringens Skyddsbyrå). Borgmästare Hanna Gronkiewicz-Waltz är kritisk till avspärrningarna.

Att stänga av stadens centrum i skydd av natten tjänar varken Warszawa eller medborgarnas frihet, skriver hon på sitt twitterkonto.

Allt detta tyder på att det högerpopulistiska regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) väntar sig ett kompakt motstånd ikväll och är berett att till och med tillgripa våld för att kväsa detta motstånd.

Solidaritetslegenden och förre presidenten Lech Wałęsa, som av hälsoskäl inte kommer att delta i kvällens motdemonstration, vädjade från sin sjukhussäng om besinning och en fredlig demonstration.

Alla väntar med spänning på vad som kommer att hända i Warszawa denna julinatt.

Dorota Tubielewicz Mattsson