Waszczykowski i blåsväder igen

Utirkesminister Witold Waszczykowski. Foto: Utrikesdepartementet.

Utrikesminister Witold Waszczykowski. Foto: UD.

Vi lagt av negermentaliteten mot USA. Det sade utrikesminister Witold Waszczykowski häromdagen i statliga TVP.

Intervjun gällde varför president Duda vid sitt besök i Washington inte skulle få träffa USAs Barack Obama på tu man hand. Enligt Waszczykowski handlade det bara om tidsbrist från den amerikanske presidentens sida, rapporterar den politiska webbplatsen politico.eu.

Den som först använde det nedlåtande ordet n-ordet var förre utrikesministern Radosław Sikorski. Det var i en privat middagskonversation på en krog i Warszawa för ett par år sedan. Samtalet bandades i hemlighet och publicerades i god tid inför parlamentsvalet i höstas och anses vara en av anledningarna till att det dåvarande regeringspartiet Medborgarplattformen, PO, tappade regeringsmakten.

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) har länge uppfattat USA som sin viktigaste allierade, men den konstitutionella krisen och åtstramningen av public service-mediernas självständighet har orsakat smolk i mjölken. Den amerikanska administrationen har framfört kritik på olika nivåer, och PiS har avfärdat invändningarna med att kritikerna inte har tillgång till relevant information och att de felaktiga uppgifter som grasserar härstammar från en illasinnad opposition.

Den politiska oppositionen noterar att spänningarna ökar – och det i en tid när Polen hoppas på USAs stöd för att få permanenta Natotrupper till Centraleuropa.

Vi håller på att bli en tredje klassens medlemsstat i både EU och Nato, sade nyligen Ryszard Petru, ordförande i det knappt årsgamla oppositionspartiet Moderna (Nowoczesna).

Vi har bättre relationer med USA nu än på Sikorskis tid, fnös Waszczykowski.

Men Waszczykowskis sätt att uttrycka sig for som en löpeld över landet.

Det passar inte en gentleman att citera det som avlyssnats i hemlighet, twittrade den förre utrikesministern Sikorski. PiS egen talman i senaten, Stanisław Karczewski, fyllde på med att sådana uttryck inte bör användas, och då kände premiärminister Beata Szydło behov att dra sitt strå till stacken.

Ett olyckligt uttryck som först användes av exminister Sikorski, skrev hon.

Polackerna påminner sig nu andra fadäser från Waszczykowskis korta tid i regeringen.

Som när han sade till den tyska tidningen Bild att cyklister, vegetarianer, rasblandning och förnybar energi är vänsteridéer som har föga gemensamt med de gamla polska värdena. Eller när han krävde statligt ingripande mot en karnevalsvagn i Düsseldorf som visade en satirisk bild av Polen och PiS-ledaren Jarosław Kaczyński.

Man erinrar sig också nämnde Kaczyńskis missnöje när Waszczykowski på eget initiativ bjudit in Venedigkommissionen att granska rättssäkerheten i Polen och kommissionen oväntat var kritisk. Och när utrikesministern jämförde ordföranden i Konstitutionsdomstolen med en iransk ayatollah. (politico.eu och wB 30 mars 16)