Waszczykowski slår tillbaka

Utrikesminister Witold Waszczykowski. Foto: M. Jasiulewicz/ MSZ.

Utrikesminister Witold Waszczykowski.
Foto: M. Jasiulewicz/ MSZ.

Det finns inga tecken på att Polen skulle ha begärt internationell hjälp att utreda flygolyckan vid Smolensk 2010, när Radosław Sikorski var utrikesminister. Det säger utrikesminister Witold Waszczykowski till tidningen Gazeta Polska Codzienne.

Den dåvarande regeringen gjorde ingenting för att göra det lättare att få fram orsakerna till olyckan, det finns inga dokument på någon polsk ambassad i Washington, London, Paris, Berlin eller Italien, som styrker att Polen försökt få hjälp från utlandet. Och jag har muntligen fått höra att Sikorski redan samma dag som olyckan inträffade förbjöd all undersökning om detta eftersom regeringskansliet skulle ta hand om detta och inte UD, säger Waszczykowski

Utrikesministerns utspel är sannolikt ett svar på kritiken från den amerikanska journalisten Anne Applebaum, som i en artikel för ett par veckor sedan skrev att ingenting tyder på att flygolyckan vid Smolensk utsatts för ett politiskt attentat. I dagarna skrev Polska Journalistförbundets ordförande Krzysztof Skowroński ett öppet brev till Washington Post, där Applebaum är krönikör. Han hävdade att Applebaum ljuger, sannolikt eftersom hon är gift med förre utrikesministern Radosław Sikorski, som utrikesministern nu alltså anklagar för försumlighet.

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), vars ordförande Jarosław Kaczyński var tvillingbror med den omkomne presidenten Lech Kaczyński, anser att planet sprängdes i luften på initiativ av Ryssland. Motiveringen skulle vara presidentens starkt antiryska politik. Normalt brukar PiS anklaga landets dåvarande regeringschef Donald Tusk, numera ordförande i Europeiska rådet, för att ha sopat igen spåren av attentatet för att behaga Moskva, men nu får alltså även Sikorski en släng av sleven.

PiS ville tidigt att en internationell haverikommission skulle tillsättas eftersom man inte litade på i första hand de ryska utredarna. Hösten 2010 reste nuvarande försvarsministern Antoni Macierewicz till USA för att plädera för en sådan men mötte inget gensvar.

Men PiS tillsatte en egen undersökningskommission för att ta reda på orsaken till olyckan – den officiella förklaringen om dåligt väder, dåliga kommunikationer mellan flygplanets och flygfältets säkerhetssystem och misstag från besättningen, har partiet aldrig trott på. I stället tror man på ett politiskt attentat och försöker på olika Smolenskkonferenser visa att så var fallet.

När PiS kom till makten efter parlamentsvalet förra hösten öppnades den polska haveriutredningen och nya experter inkallades. Då och då har Waszczykowski och Macierewicz gått ut och sagt att man funnit allvarliga fel i utredningsmaterialet och dokument som är graverande för framför allt Tusk, men det har inte kommit till några verkliga avslöjanden ännu. (Gazeta Polska Codzienne och wB 6 okt 16)