
Flygplanet förstördes totalt vid kraschen och alla ombord omkom.
Foto: wikipedia.
I september offentliggör vi hittills sekretessbelagda dokument som rör dåvarande premiärministern Donald Tusks och dåvarande presidenten Lech Kaczyńskis besök i Smolensk i april 2010. Det säger utrikesminister Witold Waszczykowski till tidningen Gazeta Wyborcza.
Presidentens flygplan störtade under landningen utanför Smolensk och alla 96 ombord omkom, inklusive presidentparet.
Bland dokumenten ska det finnas anteckningar från samtal mellan utrikesdepartementets medarbetare och Rysslands ambassadör i Polen.
Det framgår tydligt av dokumenten att varken den polska eller den ryska sidan ville att presidenten skulle delta i minnesceremonin över Katyń-offren, hävdar Waszczykowski. Det var ryssarna som kom med iden om att skilja på Tusks och Kaczyńskis besök. Av någon anledning ville de inte att Kaczyński skulle vara på plats samtidigt som Tusk och Rysslands president Vladimir Putin. Jag kommer att visa att det var oförenligt med den polska statens intressen; det var att tillsammans med Ryssland agera mot den polske presidenten, säger Waszczykowski.
Det är inte första gången regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) antyder att någon avsiktligt ville skilja på besöken och att olyckan inte hade inträffat om Tusk och Kaczyński hade åkt till Smolensk tillsammans. Det är ur dessa antydningar som konspirationsteorierna om att Smolenskolyckan förorsakats av Putin och Tusk.
Faktum är att det var en diplomatisk och politisk framgång att Rysslands president överhuvudtaget gick med på att hedra offren för Katyń-morden 1940. Tusk blev inbjuden till Katyń av Putin den 3 februari 2010. Först dagen därpå meddelade president Kaczyński att han också ville besöka Katyń. Förberedelserna till de båda besöken har tre gånger undersökts av åklagarmyndigheten och förundersökningarna har lika många gånger lagts ner. I gengäld har några av offrens familjer stämt regeringstjänstemän som man anser hade ansvar för besöken. En av de anklagade, dåvarande chefen för premiärministerns kansli Tomasz Arabski, sa under rättegången att ett gemensamt besök för presidenten och premiärministern aldrig planerats och därför kan man inte heller tala om att besöken skiljdes åt.
PiS ger inte upp – konspirationsteorier ska vara allmänt hållna och nötas in i polackernas medvetande. De är också ett redskap i den politiska kampen – motviljan mot de förra makthavarna och kanske framför allt Donald Tusk, numera ordförande i Europeiska rådet, gör att Lag och Rättvisa (PiS) är redo att gå hur långt som helst i sina anklagelser om statskupp och presidentmord. Helst vill man ställa såväl Tusk som andra politiska motståndare inför riksrätt. Men förutom PiS-ledaren Jarosław Kaczyńskis privata vendetta handlar det om att oskadliggöra alla politiska motståndare. Historien känner till liknande fall: de kommunistiska Moskva-processerna 1936-1937 och senast Erdogans utrensningar och fängslanden av oliktänkande i Turkiet. Vill Polen verkligen välja samma väg?
Dorota Tubielewicz Mattsson