Waszczykowski: Vi måste själva berätta vår historia

Utrikesminister Witold Waszczykowski. Foto: M. Jasiulewicz/ MSZ.

Utrikesminister Witold Waszczykowski.
Foto: M. Jasiulewicz/ MSZ.

Konflikten om den 1 augusti, då huvudstaden högtidlighöll minnet av dem som dog under Warszawaupproret 1944, och förre presidenten Lech Kaczyński och ett par till som omkom i flygolyckan vid Smolensk år 2010, har fått utrikesminister Witold Waszczykowski att låta sig intervjuas i den ultrakonservativa tv-stationen Telewicja Republika.

Vi måste själva berätta om vår historia annars blir den bortglömd, sade Waszczykowski. Vi i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) har i flera år pläderat för att Polen måste ha en historiepolitik liksom andra länder i vår omgivning, annars tar deras version av historien över.

I Tyskland bedrivs en mycket beslutsam historiepolitik. Tysk tv visade till exempel inte påvens besök i Auschwitz, sade utrikesministern och menade att tyskarna lyckats få omvärlden att glömma att de nazister som startade andra världskriget var tyskar. Ryssland bedriver också en mycket aktiv historiepolitik – varje år firar de årsdagen av ”den stora revolutionen” – men ingen talar om vad det var för en revolution!

Israels historiepolitik ser han som mycket framgångsrik – den israeliska diplomatin har för alltid fört in begreppet Förintelsen i historien.

Men vi måste kämpa för ett erkännande om Katyń*, lögnen om Auschwitz (att koncentrationslägren var polska) och även vissa inslag i vår moderna historia lägger våra grannar beslag på, sade Waszczykowski. Vi har en tradition att tala väl om de döda och de stupade, det bör vi fortsätta med. När det gäller konflikten om vilka namn som alltid läses upp den 1 augusti för att hedra de omkomna förekom en del onödiga inslag. Särskilt hyllar vi dem som verkligen har kämpat, och försöken att misskreditera dem orsakade en splittring bland de upprorsmän som fortfarande är i livet. Och Lech Kaczyński är den som verkligen har bidragit till att minnet av Warszawaupprorets hjältar högtidlighålls, det kan man se på Museet för Warszawaupproret.

Utrikesministern passade också på att berömma sitt eget departements arbete inför Världsungdomsdagarna och påvens besök.

De dagarna blev en stor framgång för den polska diplomatin, polisen och säkerhetstjänsterna, sade han. Diplomatin är också en (säkerhets)tjänst och dess arbete bör också uppskattas. Förberedelserna fyllde många månader med långa och tråkiga möten – men allt blev en framgång. (Telewicja Republika och Polskie Radio 2/3 aug 16)

*Våren 1940 avrättade ryska säkerhetstrupper över 20 000 polska krigsfångar i skogarna kring orten Katyń i västra Ryssland. Kvarlevorna skyfflades ner i massgravar, och när de upptäcktes hävdade Sovjetunionen att tyska nazister låg bakom massmorden.
Läs mer om Katyń massakern >>