
Pojken på zebran – en av Wedels välkända loggor.
Foto: Wedel
Polens legendariska Wedelchoklad älskas av polackerna och företaget har genomgått skiftande öden sedan grundandet för 167 år sedan.
Som många andra polska företag såldes det efter 1989 till utländska investerare och ägs idag av japanska Lotte Group. Man bevarar de traditionella värden som familjen Wedel stod för.

Wedel-huset ppå Szpitalna-gatan i Warszawa.
”Helt nya och mycket nyttiga sötsaker, synnerligen läkande och lugnande för människor med bröstlidande, snabb effekt och delikat smak!”

Konditor Karol Wedel grundade sin chokladfabrik i Warszawa 1851. Foto: Wedel.
Så annonserade konditor Karol Wedel i Warszawa 1851 när han startade en chokladfabrik på Miodowa-gatan i centrala Warszawa. Där serverade han tillsammans med sin fru Karolina också chokladmjölk, med tiden blev det över 500 koppar om dagen. Men de sålde inte bara sötsaker utan också ”farmaceutiska produkter” som halstabletter och pepparmyntskarameller.

Emil Wedel tog över efter pappa Karol.
Foto: Wedel.
Sonen Emil skickades till Paris för att där lära sig chokladkonsten, och när han gifte sig 1872 fick han chokladfabriken i bröllopsgåva. Han flyttade firman till Szpitalna-gatan.

Emil Wedels namnteckning finns på varje chokladbit.
Foto: Wedel.
Wedels produkter blev snabbt populära och därmed också ofta förfalskade. För att garantera att kunderna fick äkta vara beslöt Emil Wedel att hans namnteckning skulle finnas på varje chokladkaka. Med tiden blev detta ett signum för Wedels produkter som finns än idag.

Jan Wedel – tredje generationen i föertaget.
Foto: Wedel.
Även Emils son Jan Wedel skolades in i firman. Från 1919 drev familjen företaget tillsammans, men efter moderns död tog Jan 1923 själv över driften. Han ändrade namnet från ”Emil Wedel i syn” (Emil Wedel&son) till ”Fabryka Czekolady E. Wedel Spółka Akcyjna” (AB Chokladfabriken E. Wedel).
1926 tillkom en ny symbol för Wedels choklad – en pojke på en zebra med choklad i bakgrunden. Bilden var skapad av den kände italienske målaren Leonetto Cappiello, kallad den moderna reklamkonstens fader.

Wedels hade ett eget flygplan för att leverera till städerna vid Östersjökusten. Foto: wikipedia.
Chokladfabrikens gyllene år började 1931 då den flyttades till Zamoyski-gatan. Nya maskiner importerades för produktionen och Polens första paketeringsmaskin för godis inköptes. På gatorna körde varubilar med Wedels egen logga och för att kunna transportera Wedels choklad till städerna vid kusten införskaffades ett flygplan (!), även det med Wedels logga.
En annan nyordning var anställningen av kvinnor och antalet anställda femfaldigades på kort tid. Jan Wedel införde ett socialförsäkringssystem med tandvård, daghem samt möjlighet för de anställdas barn att vistas på företagets semesterhem.

Wedel gav ut en barnbok julen 1938.
Foto: wikipedia.
Under en resa till Frankrike blev Wedel inspirerad av hur man tillverkade skumgodis och 1936 var det dags för ”Pianek Ptasie Mleczko” (en sorts marshmallows). De tillverkas fortfarande, exporteras över hela världen och har fått ett oräkneligt antal utmärkelser.
Under andra världskriget, 1939 –1944, var fabriken igång men fick bara leverera till de tyska ockupanterna, vilket inte hindrade Jan Wedel från att i hemlighet levera också till sina vanliga kunder. Efter Warszawaupproret skickades han till lägret för den evakuerade civilbefolkningen i Pruszków. Arbetarna försökte att rädda vad som gick på företaget, men vad den tyska armén inte förstörde slutförde den ryska armén.
Efter kriget fram till 1949 expanderade Wedel till också andra polska städer: Łódź, Gdynia, Zakopane, Ciechocinek men också till Łwów, Vilnius och Paris. Jan Wedel var inledningsvis rådgivare i företaget, men förbjöds snart att sätta sin fot på företagets område.
Nu ändrades företagets namn till ”Zakłady Przemysłu Cukierniczego im. 22 lipca d. E. Wedel” (Sötsakstillverkaren 22 juli d. E. Wedel) – den 22 juli var det kommunistiska Polens nationaldag.

Nu heter företaget 22 juli E. Wedel. Bilen på chokladpaketet är förstås en Polski Fiat. Foto: Wedel.
Jan Wedel avled den 31 mars 1960. Han var barnlös, men det finns det fortfarande ättlingar till familjen Wedel. Systerdottern Małgorzata Jasińska Whitehead, hennes dotter Eleonora och dotterdotter Elżbieta Libera, bor alla i Warszawa.
1989 efter kommunismens fall privatiserades Wedel liksom så många andra polska företag. Wedel köptes först av schweiziska Nestlé som sålde det vidare till amerikanska PepsiCo. 1999 styckade PepsiCo upp företaget. Godisfabriken Syrena övertogs av finska Leaf, chokladfabriken av brittiska Cadbury Schweppes och kakfabriken i Płońsk av franska Danone. Cadbury Schweppes behöll Wedel i 11 år och sålde sedan vidare till amerikanska Kraft Foods. Idag ägs det av japanska LOTTE Group.
Wedel är det starkaste chokladmärket i Polen och man bevarar de traditionella värden som utarbetats av familjen Wedel.
Henrik Oxelcrantz
Källa: Wedel i Warszawa, wikipedia.
Artikeln har tidigare varit publicerad i Svensk-Polsk Bulletin 2018-2.