Wladyslawowo – en gullklimp på Polska Rivieran

Nu när hösten är här är det frestande att tänka tillbaka på sommarens fröjder. Emilia Mattsson minns Wladyslawowo – en av Polska Rivierans gullklimpar.

I den vanliga bebyggelsen i Wladyslawowo ligger de villor, där man kan hyra rum billigt.

Text & foto: Emilia Mattsson

Så här på hösten tenderar de flesta av oss tänka tillbaka på hur härligt det var under sommarens semester, som gav både lugn och äventyr. En stor del av den polska befolkningen söker sig varje år till kusten, men även utländska turister hittar hit. Den Polska Rivieran är ett område som blir upptäckt gång på gång. Wladyslawowo är en av dess guldklimpar.

På restaurangen kan man äta typiska polska maträtter.

Sökandet efter sol och bad är oftast det som driver turisterna till Wladyslawowo, en mindre hamnstad vid infarten till halvön Hel. Staden är också ett utmärkt val för den sportintresserade. På väg mot stranden kan man iförd sina badskor följa den väl kända sportstjärneavenyn som är den enda i sitt slag i Polen. Alldeles intill semesterområdet i Wladyslawowo ligger populära OPO Cetniewo, Osrodek Przygotowan Olimpijskich (ungefärlig Olympiska Förberedelsecentret) i Cetniewo som är ett välbesökt rekreationsområde för idrottare. Men också för den ”vanliga” turisten finns ett urval av vattensporter som windsurfing och segling. Att lära sig glidskärmsflygning är minst lika populärt och den kulturintresserade kan säkert också finna tillfredsställande sevärdheter.

Det är trångt på stranden - alla har slagit upp sitt vindskydd i sanden.

Den kulturskyddade Stefan Zeromski-fyren* får besök av ett tusental turister per dag under högsäsongen och Mariakyrkan har hyllats världen över för sin unika arkitektur.

Det finns gott om rum att hyra till låga priser i nybyggda semestervillor nära stranden. Om frukost inte är inräknad i priset kan man testa någon av alla de små matställen som finns längs gatorna. En annorlunda lunchupplevelse får man på en restaurang med egen damm: där kan man fånga sin egen fisk som kocken lagar till på direkten.

På kvällen är det dans för gammal och ung.

Att gå och bada efter ett rejält skrovmål är inte att rekommendera, men i Wladyslawowo är det nästan omöjligt att inte göra så. De stora vackra sandstränderna fylls snabbt så fort solen visar sig. För att få en plats i sanden gäller det att vara uppe tidigt och sätta upp sin strandvägg i tyg. Unga och gamla samsas i sanden och i det härliga vattnet.

Emilia Mattsson

När de har fått nog på kvällen är det fest, antingen på stranden eller i en öppen lokal på semesterområdet. Alla dansar tillsammans; familjer, pensionärer och ungdomar och inträdet är fritt. Den som vill gå över gatan till ungdomsdiskot kan göra så. I Wladyslawowo finns något för alla.

*Fotnot: Stefan Zeromski, polsk författare som levde 1865 – 1925.