Wrocław breder ut sig över Odras delta

Entrén till den gamla katedralön Ostrów Tumski, där en stor del av stadens kyrkliga etablissemang har samlats.

Warszawa, Kraków och Gdańsk – det är de tre polska städer vi hör och läser mest om. Warszawa är ju huvudstaden, sjudande av liv, kultur och nöjen, belägen på ömse sidor om Wisła. Med ett blomstrande näringsliv och den polska okuvligheten: vi kan, vi ska!

Kraków, den forna huvudstaden med bibehållen medeltida atmosfär och full av liv, kultur och nöjen, med Wawelkullen vid Wisłas strand.

Gdańsk – den sjudande Hansastaden, också den med återuppbyggt centrum, belägen där Wisła mynnar ut i Östersjön.

Men det finns fler intressanta städer i Polen, och Wrocław är en av de främsta. För omväxlings skull ligger i sydvästra Polen, där floden Odra gör en krök och deltar till sig. Små flodarmar glider runt öar, broarna förbinder det flodarmarna avgränsar.

Vättarna har invaderat Wrocław – fånge bakom gallret.

I våras utsågs Wrocław till Europas Kulturhuvudstad 2016, och i mitten av september hölls den Europeiska Kulturkongressen 2011 i samma stad. Vip-namn som Andrzej Wajda, Krzysztof Penderecki, Dorota Masłowska och Zygmunt Bauman syntes överallt i medierna. Också utländska gäster som Brian Eno, Umberto Eco och Vaclav Havelbidrog till sfärernas harmoni.

Samma helg mötte polacken Tomasz Adamek ukrainaren Vitalij Klitjko på stadens nya Arena, byggd för fotbolls-EM nästa år. Boxnings-
supportrar från många länder strömmade till, drog längs kajerna och hurrade för sina hjältar.

Opera på floden

För tio år sedan spelades opera på floden Odra: scenerna byggdes upp på flottar, sångarna paddlade mellan flottarna, gycklare jonglerade och gjorde akrobatkonster i bakgrunden. Publiken stod längs flodstränderna och jublade.

Liksom Warszawa bombades staden sönder och samman under kriget – men av ryssarna. Wrocław hette Breslau på den tiden, var tyskt och ett av Hitlers fästen.

Vid krigsslutet införlivades delar av östra Tyskland med Polen, som i stället förlorade än större områden till Sovjetunionen i öster. Den östpolska befolkningen transporterades västerut, och fick flytta in i de hus som tyskar hastigt tvingades lämna.

En annan vätte som vakar över Wrocław.

Idag är Wrocław en blomstrande stad. Gamla staden med Rynek (Torget) har byggts upp med sina medeltida hus och är nu ett levande centrum. Nya bostadsområden byggs hela tiden – utom just nu, när bostadsmarknaden i Polen liksom i Sverige är ganska död. Många stora företag, även svenska, har etablerat sig i Wrocław: Ikea, Volvo, Ericsson.

Garbo och Dietrich

Hotellen växer upp som svampar ur marken. Intressantast av dem är anrika Monopol, numera restaurerat till lyxhotell. Där är man i gott sällskap. Här har såväl Greta Garbo som Marlene Dietrich svängt sin plymboa i baren efter bejublade framträdanden på stadens nöjeslokaler. Även Picasso och Hitler har vilat i Monopols sängar.

För bara några år sedan såg man fortfarande kulhålen från andra världskriget i den gråspruckna fasaden. Då regerade ännu personal som övervintrat från kommunistregimens dagar, kärv och måttligt serviceinriktad. Det var mycket nie ma i receptionen. Allt det där har blivit bättre för varje år. Efter restaureringen blir man synnerligen vänligt bemött, serveras vin ur hotellets egen vinkällare, kan späka sig efter behov på fitnesscentret och får turistinformation i lobbyn.

Utsikten från serveringen uppe på taket är fantastisk. Och om klockorna hos grannen Fransiskanerkyrkan inte klämtar, så kan man njuta av sin upphöjdhet under lågmält samtal.

Hundra meter tavla

Tio minuters promenad österut från Rynek ligger Panorama Raclawicka – minnesmärket över slaget vid Raclawice under Kosciuszkoupproret 1794. Inne i rotundan sträcker sig målningen över slaget, femton meter hög, etthundrafjorton meter lång. Den målades till hundraårsminnet över slaget, hängde först i Lwów men flyttades efter andra världskriget till Wrocław. Köerna utanför är långa.

Nordöst i stan ligger Katedralön, Ostrów Tumski, där katolska kyrkan samlat sina viktigaste institutioner.

Nära centrum finns stadens universitet från 1700-talet, då Wrocław tillhörde Österrike. Byggnaden är ett storartat exempel på barockens arkitektur och etthundrasjuttioen meter lång. Särskilt aulan Leopoldyna och musiksalen Oratorium Marianum är utsmyckade av dåtidens förnämsta konstnärer.

Dålig förlorare

Fäktaren vakar över staden – kanske är det som man säger, att han förlorat både pengar och kläder på kortspel.

På det lilla torget utanför universitetet står statyn Fäktaren. Enligt malisen var han en student som förlorade både pengar och kläder på kortspel.

Kulturstaden Wrocław är full av offentlig konst i det stora liksom i det lilla. Dels de renoverade gamla husen – allt från Ratusz, Operan, Saluhallen och 1700-talsuniversitetet till Katedralen. Dels en mängd annorlunda statyer, fontäner och minnesmärken

Vättarnas stad

Ett särpräglat inslag i den offentliga konsten är alla de små vättar som finns lite överallt i stadsbilden – se ovan.

Sällan över tre decimeter höga, med underfundiga miner, fantasieggande – och klappvänliga – övertar de långsamt staden.

Gunilla Lindberg

På bron till Katedralön, Ostrów Tumski, går man nu för att visa hängivenheter för sin partner. Tillsammans låser man ett hänglås och kastar nyckeln i vattnet. Några har dessutom fäst blommor på bropelarna, andra har klättrat upp för att skriva in sina namn. Märta + Paweł 17.3 2010 står det allra överst.

 

Mimartister är ett självklart inslag på Rynek.

Boxningssupportrarna marscherar in …

 

Ett fascinerande exempel på den offentliga konsten i Wrocław. En skulpturgrupp som delats upp i två delar, med tristess i blicken bryter sig några grå människor ner i trottoaren …


– och kommer upp på andra sidan gatan.

 

Bilderna från Wrocław har tagits av
Bo Bergman, Sigge Fedyk, Sverker Norén, Göte Svensson och Gunilla Lindberg.

Läs också Gabriel Stilles artikel om EUs kulturkongress i Wroclaw i september 2011 >>