Yael Bartana ställer ut i Malmö

Mardrömmar – film av Yael Bartana.
En ung man på Olympiastadion i Warszawa uppmanar tre miljoner judar att återvända till Polen. Kameran sveper över de folktomma läktarna. Gräset och buskarna som nu växer där gestaltar på ett kusligt sätt en mänsklig frånvaro, men kan också läsas som ett spirande hopp om en framtida närvaro.

Sommarens stora utställning på Moderna Museet Malmö är den internationellt uppmärksammade film- och videokonstnären Yael Bartanas och Europa kommer att häpna.

Yael Bartana föddes 1970 i en liten by i norra Israel. Hemlandets historia och konflikten om Palestina genomsyrar hennes konstnärskap, där hon även utforskar komplicerade relationer mellan judar, polacker och andra européer i globaliseringens tidevarv.

Med estetiska referenser till 1930-talets propaganda väver Yael Bartana samman motstridiga rörelser som på olika sätt bidrog till Israels tillblivelse; den europeiska antisemitismen, kolonialismen, socialismen och sionismen.

I några filmer flyttas betraktaren till Polen där en fiktiv politisk rörelse framträder. I ett retoriskt kraftfullt tal uppmuntras tre miljoner judar att flytta tillbaka till Polen, som en hisnande lösning för framtiden.

Yael Bartana har under det senaste decenniet fått stor internationell uppmärksamhet. Hon har nominerats till och mottagit flera utmärkelser – senast tilldelades hon det prestigefyllda Artes Mundipriset – ett av Storbritanniens största konstpriser. Yael Bartana har haft en rad separatutställningar på bl.a. Museum of Modern Art i Warsawa, Van Abbemuseum i Eindhoven, PS1 i New York och Kunstverein Hamburg.

År 2003 hade hon ett vistelsestipendium på Rooseum Center for Contemporary Art. Nu återvänder hon till Malmö med sin mest omfattande separatutställning i Europa hittills – och Europa kommer att häpna.

Filmerna som visas är Vildfrön, Sommarläger, En förklaring samt Mardrömmar (Mary Koszmary) och Mur och torn (Mur i Wieza) som berör Polen.

Utställningen öppnas lördag 29 maj kl 14 och pågår till 19 september. (Moderna Museet Malmö)

Yael Bartana kan ses på Youtube >>