Fyrtio intensiva år i Blekinge

År 1975: Svensk-Polska Föreningen i Blekinge invigs: från vänster Karin Maltestam, ordförande i den nya föreningen, kommunalrådet Rune Malmros, landshövding Camilla Odnoff, Polens ambassadör i Sverige Stefan Staniszewski, Samfundets ordförande George B. Mazur, generalkonsuln i Malmö, Walerian Boltacz och Olle Örbom, ordförande i Skåneföreningen.

År 1975: Svensk-Polska Föreningen i Blekinge invigs: från vänster Karin Maltestam, ordförande i den nya föreningen, kommunalrådet Rune Malmros, landshövding Camilla Odnoff, Polens ambassadör i Sverige Stefan Staniszewski, Samfundets ordförande George B. Mazur, generalkonsuln i Malmö, Walerian Boltacz och Olle Örbom, ordförande i Skåneföreningen.

Under året 2015 firar Svensk-Polska Föreningen i Blekinge 40-årsjubileum med olika aktiviteter.

Den 6 september 1975 invigdes föreningen i Karlshamn med besök av bl.a Polens ambassadör Stefan Staniszewski och Samfundets ordförande Georg Mazur. I de fyrtio år som föreningen verkat har vi kunnat se en stark, spännande och positiv utveckling av Polen och det polska samhället och ett stort och ökande intresse för vårt grannland.

Föreningen har varit en viktig pionjär och förmedlande länk med sina personliga kontakter med olika konstnärer och artister, med institutioner, organisationer och myndigheter i Polen. Från att ha varit i det närmaste okänt har Polen nu för många blekingar blivit ett modernt och välbekant land dit man gärna reser som turist. Här har föreningen spelat en stor roll genom sina olika arrangemang och blivit en brobyggare mellan Sverige och Polen.

Högklassisk konst

Under åren har en mängd framstående polska artister och konstnärer besökt vårt län, och med framträdanden och konstutställningar runt om i våra kommuner har de spritt intresse för den högklassiga polska konsten. Föredrag och utställningar på olika områden har också gett kunskap om det polska samhället och om människorna som bor och lever så nära oss – på andra sidan Östersjön.

Blekingeföreningens intensiva verksamhet har också uppmärksammats i Polen. Flera ledamöter i styrelsen har erhållit utmärkelser och medaljer av hög rang från det polska kulturministeriet eller andra myndigheter. Redan 1976 tilldelades undertecknad en polsk medalj vid en högtidlighet i Blå hallen i Stockholm – för övrigt i samband med firandet av Samfundets 50-årsjubileum.

Under jubileumsåret 2015 får Blekinge besök av folkdans- och musikgruppen Sierakowice, som uppträder i Karlshamn under Östersjöfestivalen. Samtidigt visar vi en jubileumsutställning på Karlshamns bibliotek om föreningens livaktiga historia. Här kommer det att finnas unika bilder allt ifrån invigningen 1975 och olika polska kulturveckor under 80- och 90-talen, diskussioner om färjeförbindelser, de humanitära insatserna på 80-talet fram till 2000-talets många kulturarrangemang.

Utställning och konsert

Jubileumsutställningen kommer sedan att visas på flera orter runt om i Blekinge och i oktober blir det konsert i Sölvesborgs församlingshem med två erkänt skickliga polska musiker på flygel och flöjt.

Astrid Lindgrens tandvårdsklinik för barn firar också ett jubileum – det är 20 år sedan kliniken invigdes. Här var föreningen inblandad som initiativtagare och som en av de arbetande parterna tillsammans med landstinget Blekinge och Östeuropakommittén i Stockholm.

Hjälpsändningar

Tillsammans med Lions medverkade också föreningen med stora hjälpinsatser av framför allt medicinskt material, som skickades med lastbilskonvojer till det nödlidande Polen på 80-talet.

Starka vänskapsband har knutits under årens lopp mellan många människor på båda sidor av Östersjön. Föreningen hoppas naturligtvis på uppslutning och intresse för årets aktiviteter samt ser med optimism fram emot en fortsatt god utveckling av föreningens verksamhet.

Karin Maltestam
Ordförande
Svensk-Polska Föreningen
i Blekinge