Herman i Visby!

Bilden med arrangörerna från den polsk-svenska föreningen, Maciej och Katarzyna Onoszko samt Hardy Pettersson, läraren på Högbyskolan i Hemse.

Aulan i det vackra, luftiga Almedalsbibioteket var fullsatt till sista plats. En del fick sitta i trappan.

Herman Lindqvist välkomnas först av Christer Boberg, programansvarig på Almedalsbiblioteket och sedan av ordföranden för Svensk-Polska Föreningen på Gotland, Maciej Onoszko.

Herman Lindqvist tog plats på scenen och utifrån sin Vasabok rullade han upp en fängslande berättelse om Polens och Sveriges möten i historien. Oftast möttes polacker och svenskar på slagfältet! Men det förekom även en och annan kärlekshistoria! Herman belönades med rungande applåder och fick även många fina gåvor: ABC-bok på gutniska från Hardy Pettersson, läraren på Högbyskolan i Hemse och en kasse med gotländska läckerheter från föreningens ordförande Maciej Onoszko. Kön till signeringsbordet var lån.

På Almedalsbiblioteket pågick just en utställning ”Samaritans from Markowa Village” med fotografier från den polska byn Markowa, där familjen Ulma och andra bybor offrade sina liv för att försöka rädda sina judiska medmänniskor från nazisterna. Herman läste allting med stort intresse.

Maciej Onoszko