Kjell Albin spottade en törstig häst i munnen

Hardy Pettersson, lärare, Svensk-Polska Föreningen på Gotland tackar Kjell Albin Abrahamson för en mycket uppskattad föreläsning 3/11-2015. Foto: Maciej Onoszko

Hardy Pettersson, lärare, Svensk-Polska Föreningen på Gotland tackar Kjell Albin Abrahamson för en mycket uppskattad föreläsning 3/11-2015. Foto: Maciej Onoszko

Kjell Albin Abrahamson, bl.a. känd som Sveriges Radios mångårige Polenkorrespondent och författaren som ville berätta sanningen om kommunismen utomlands och i Sverige, är död.

Han föddes fredens år 1945, då bland annat koncentrationslägret Auschwitz befriades. Detta år och året innan kom tiotusentals människor på flykt till Gotland. Krigssjukhuset i Lärbro tog emot många av dem.

Vi, lärare och gotländska elever, träffade Kjell Albin för första gången på flygplatsen i Gdańsk år 2008. Han var under många år bosatt i Gdańsk, där andra världskriget och befrielsen från kommunismen i Europa började. Vi tackade honom för det han skrev i tidskriften Axess, och som vi citerade (se nedan) när vi sökte medel till vårt Toleransprojekt. Detta underlättade för våra gotländska ungdomar att kunna åka till Polen, Auschwitz för att studera krigets fasor.

”För åren 2000–2004 satsar EU 167 miljoner euro på insatser inom kulturen. Det är som att spotta en törstig häst i munnen. Östutvidgningen får inte reduceras till ett enbart politiskt och ekonomiskt projekt. Om inte östutvidgningen också görs till ett kulturellt projekt går flera kommande generationer omkring med en mur i huvudet. Endast med kulturens hjälp kan vi tillsammans skapa en europeisk identitet. Risken är annars stor att hela det europeiska samarbetet faller sönder i myter, konstruktioner och konflikter.” (Abrahamsson, Axess 2003/7).

Kjell Albin besökte oss på Gotland flera gånger, senast för ett knappt år sedan då han föreläste för fullsatt publik på Almedalsbiblioteket. Rubriken för hans anförande då var Låt mig få städa klart! som också var titeln på hans senaste bok. Hans böcker är läsvärda.

Vi är mycket tacksamma för att vi fick möjlighet att lära känna Kjell Albin, en mycket varm och kunnig människa. Saknaden är stor.

Hardy Pettersson och Maciej Onoszko
Lärare och Svensk-Polska föreningen på Gotland