Legendariska scoutfartyget Zawisza Czarny besökte Visby

Det legendariska polska scoutfartyget Zawisza Czarny.

Det legendariska polska scoutfartyget Zawisza Czarny.

Hon löpte in i Visby hamn vid midnatt fredagen 9/5. Ombord fanns ett tjugotal polska scouter i åldern 13-17 år. De utgör samtidigt folkdansgruppen ”Dzieci Plocka” (staden Plocks barn) från Warszawa-området. På lördagen uppträdde de i Almedalen.

Fartyget kommer ofta till Visby, en gång med ungdomar och en seglande nunna. I juli kommer hon med en grupp döva och blinda. De vill också skapa nätverk med gotländska organisationer för att ge polska ungdomar chansen till att träffa gotländska ungdomar. Syftet är att främja mångkultur inom EU.

 guiden Milosz Frumanczyk.

Milosz Frumanczyk guidade besökarna i Visby.

Deras budskap är att sprida fred och skapa interkulturella kontakter. Det var första gången de var på Gotland och fick uppleva den underbara staden Visby tack vare guiden Milosz Frumanczyk.

Guidningen började på Gotlands museum där de fick se och höra om Gotlands historia. Sedan gick turen via Innerstaden, Kärlekstigen, Trojaborgen och Galgberget. De tyckte mycket om utställningarna på muséet. Inte ens efter fem timmar var de helt slut. Efter en god middag på sin båt var de redo igen för ”action”.

Milosz Furmanczyk är med i styrelsen för Svensk-Polska Föreningen på Gotland. Han är en god vän med scoutskeppet och fick ett samtal med kort varsel att de valt att komma till Visby. Det ordnade sig med en spontan föreställning på Almedalsscenen tack vare en del improvisation och hjälp från bekanta med utrustning. De visade den kulturella själen som finns i den polska folkdansen och -musiken.

 

Dzieci Plocka, som är en av de bästa grupperna i Polen, dansade och sjöng på Almedalsscenen.

Dzieci Plocka, som är en av de bästa grupperna i Polen, dansade och sjöng på Almedalsscenen.

Programmet bestod av Polens nationaldans polonez, några folksånger, några ”shantys” (sjömansvisor) och en Chopin-vals. Gruppen är en av de bästa i Polen.

Det fanns också möjlighet att få guidade turer ombord vilket flera gotlänningar utnyttjade.

Flickan på bilden är dotter till en styrman, hon är yngst på båten och har varit mycket modig.

Flickan på bilden är dotter till en styrman, hon är yngst på båten och har varit mycket modig.

Milosz stod på kajen och kastade loss förtöjningen åt Zawisza Czarny.  s/y Zawisza Czarny lämnade Gotland i dimman! Efter en stund när de försvann kändes det som att de har aldrig varit här. På kajen fanns inte ett spår efter dem. Men de finns kvar i våra minnen och hjärtan! Välkomna tillbaka…

Ett stort tack till Milosz men också till Radio Gotlands Joakim Åstrand, Karin Persson m.fl. som hjälpte till att organisera det spontana uppträdandet i Almedalen men ….  allt blev  MYCKET, mycket, mycket bra och lyckat!!

Solveig Artsman, Milosz Frumanczyk och Maciej Onoszko
Svensk-polska föreningen på Gotland
http://svenskpolska.wordpress.com/