Studieresa till Polen – ett minne för livet

Bilden är tagen i Zakopane, där alla är samlade. 
Foto: Siv Häglund

Som avslutning på vår högstadietid fick vi förmånen att resa till Polen i en vecka. Från Högbyskolan åkte ungefär 50 elever från årskurs 9 plus några lärare till Polen på studieresa. På resan blev vi guidade i olika städer, besteg berg, badade i varma källor, besökte en polsk skola och var på många olika muséer och koncentrationsläger. Vi fick uppleva glädje och skratt, vi träffade nya trevliga människor och vi fick bl.a. lära oss hur hemskt det kunde vara i ett koncentrationsläger.

Under tre års tid har vi samlat in pengar för att kunna göra denna resa möjlig och äntligen var det dags! Vi klev upp tidigt på lördagsmorgonen och åkte sedan med båt, flyg och buss till Lublin som ligger i östra delen av Polen. Där blev vi guidade genom staden där det var väldigt mycket folk eftersom de hade en kulturfestival.

Nästa dag besökte vi koncentrationslägret Majdanek. Där fanns det ett stort mausoleum, ett högt berg av aska från alla offer från koncentrationslägret. Det gav oss lite förståelse om hur många som blev kremerade. Det var ett ganska litet koncentrationsläger, men det gjorde ändå stort intryck på många av oss.

Sedan åkte vi buss mot Zakopane som ligger i södra delen av Polen. På vägen dit besökte vi Ulma-muséet som berättade om hur familjen Ulma räddade judar under andra världskriget. Efter 7,5 timmars bussfärd var vi framme vid förläggningen i Zakopane. Zakopane var en liten mysig stad omgiven av stora, höga berg och på slätterna betade kor och lamm.

Dagen därpå var nog en av de roligaste dagarna då vi vandrade i bergen och badade i varma källor. Vi delade in oss i två grupper, en grupp åkte till Aqua Park och den andra gruppen vandrade i bergen. Vi vandrade i Tatrabergen i tre timmar cirka sju km till bergstoppen Kasprowy Wierch, som ligger 2000m över havet. På vägen ner från berget åkte vi kabinbana. Att vandra i bergen tyckte många var ganska jobbigt, men när vi hjälptes åt gick det bättre och vi tyckte det var värt det för det var nämligen så otroligt vackert. De fina kuperade bergstopparna, den friska och tunna luften och snön som låg i dalarna, det var fantastiskt! De som badade tyckte det var varmt, roligt och lite annorlunda än det kan vara i Sverige, det var också mycket folk där. Det var ett modernt och nyöppnat Aqua Park med många bassänger och attraktioner.

Dag fyra blev vi guidade på Schindler-muséet, som innehöll mycket information från andra världskriget. Det tyckte många elever var intressant och lärorikt.

Nästa dag gick vi en tre-timmars lång guidad tur i Polens näst största stad Krakow. Det var en svensktalande guide och det hon berättade och visade var väldigt intressant och vackert. Vi besökte bland annat det judiska kvarteret, slottet och gamla stan. Vi var också på Europas största historiska torg. Efter det fick vi gå fritt i Krakow men åt sedan en gemensam middag på kvällen.

Nästa dag besökte vi förintelselägret/koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau. Det var en tuff upplevelse, både intressant och tragisk. Vi fick se tusentals skor och mängder av hår, vilket gav en bättre insyn om hur många som blev avrättade. Alla gick under tystnad och försökte ta in det vi såg det vi fick höra av vår svensktalande guide. Vi fick se gaskammare och krematorier. Där inne kunde man nästan känna offrens skräck och rädsla. Efter Auschwitz åkte vi till Birkenau som var större. Där fick vi se baracker där cirka 500 fångar hade bott samtidigt. Vi såg också tågrälsen som gick genom lägret, där hade fångarna blivit transporterade på.

Känslan jag kände när jag gick runt på Auschwitz går inte riktigt att beskriva, det var deprimerande, men intressant., säger Alicia Dalström, 9:2.

Maten i Polen var god men enformig för vi åt nämligen kyckling och potatis varje dag. Som avslutning på resan åt vi en fin middag i staden Katowice (panerad kyckling med potatismos). Då fick alla hålla varsitt tal om vad som hade varit bäst på resan.

Dag sju, som var den sista dagen, reste vi hem. Den här resan har varit helt fantastisk och alla har säkerligen lärt sig något!

Jag tyckte Polenresan var bra, den har varit lärorik, rolig, man fick en bra sammanhållning och det var rolig att resa med sina kompisar, säger Louise White, 9:2.

Vi vill tacka alla lärare och föräldrar som har gjort denna resa möjlig!

Evelina Johnson och
Elsa Karlsson
Högbyskolan 9:2