Han förutsåg kommunismens fall

Kristian Gerner har avtackats med blommor och Jan Axel Stoltz överlämnar boken Po Poludniu. Vid bordet Gunnel Arbin och Johan Sjöberg.

– Det är roligt att tala inför en publik som den här, sade Kristian Gerner i sitt föredrag på Skåneföreningens medlemsmöte i Lund på fredagen. Här vet alla vad jag talar om.

Historieprofessorn Kristian Gerner har varit intresserad av Sovjetunionen och de i östblocket ingående staterna Polen, Ungern och Tjeckoslovakien i många år. Han var också med i den grupp av lundaakademiker som stöttade Stödgruppen för Solidaritet på 1980-talet.

Kristian Gerner kåserade om sin relation till Polen – en berättelse som vindlade sig ut och in i sovjetiska och polska historiska arkiv. Han var en av de första som förstod att Sovjetstaten skulle upplösas.

– Det var du som återupprättade benämningen Centraleuropa och återförde Polen dit, sade Jan Axel Stoltz i ett tacktal, då han också överräckte boken Po Poludniu (På eftermiddagen). Titeln syftar på den berömda filmaffischen High Noon (som ju betyder Vid middagstiden) som blev en symbol för Solidaritet vid det första delvis fria valet i Polen i juni 1989.

Efter det följande samtalet, som blev omfattande, vidtog en förträfflig laxbuffé. Kvällen avslutades med det traditionella lotteriet, som inbringade några sköna kronor till föreningens verksamhet.

Text & bild:
Gunilla Lindberg