Lviv och visor på årsmötet

Tomas Eriksson visade bilder från den numera ukrainska staden Lviv och berättade om besök i staden.

Tomas Eriksson visade bilder från den numera ukrainska staden Lviv och berättade om besök i staden.

Lite oroliga var vi för att medlemmarna inte skulle hitta till Spexarlokalen på Östra Torn. Men så blev det inte – nästan fyrtio personer kom till årsmötet, varav flera nya medlemmar.

Ordförande Kent Larsson redogjorde kortfattat för föreningens verksamhet under året. Samfundet har ju fyllt 80 år, och en del av föreningens verksamhet har naturligtvis varit knuten till jubileet. Vi, framför allt Tor Johanson, har medverkat i den stora utställningen av bärnsten från Malbork i Landskrona i december-januari >> och till att det har satts upp en minnesplatta i hamnen i Ystad för att erinra om den humanitära hjälpen till Polen under de svåra åren >>.

Vi har sålt julkort till förmån för de gravt handikappade barnen i Wierzbice, och just igår överlämnades 1700 zl av vår medlem Sigge Fedyk till barnhemmet (se även vårt besök i Wierzbice 2004 >> och 2005 >>). Se tackbrevet nedan.

Svensk-Polsk Bulletin har kommit ut tre gånger, delvis i samarbete med Vänskapsföreningen Lund-Zabrze.

LottdragningBilfemman, generöst skänkt av Pol-Line AB, lottades ut bland dem som hade betalat medlemsavgiften före den 26 mars. Lottningen företogs av Staffan Holmqvist som greppade rätt lottsedel ur Kent Larssons valurna. Vinsten gick till Tor och Gulli Johanson, som nu har en resa att se fram emot.

Efter årsmötet kåserade Tomas Eriksson om den historiskt intressanta staden Lviv – som den heter nu, Lwów under den polska tiden. Staden ligger nära polska gränsen och nu något av en avkrok, svår att nå men väl värd ett besök. Tomas har tidigare berättat om Lviv också i Bulletinen >>.
Efter buffén framträdde Krystyna Mårtensson med sin gitarr. Hon sjöng först några polska visor och drog sedan igång sällskapet i lite allsång.

Gunilla Lindberg, text
Tor Johanson, foto