Presidentval under Skånes årsmöte

Gunilla Lindbegr berättade om det pågående presidentvalet i Polen. Foto: Ela Lovén.

Gunilla Lindberg berättade om det pågående presidentvalet i Polen.
Foto: Ela Lovén.

Vid Svensk-Polska Föreningens årsmöte i Lund den 10 maj stod det pågående polska presidentvalet i fokus.

Årsmötesförhandlingarna avlöpte reglementsenligt – de styrelseledamöter som stod på tur att väljas om valdes om och styrelsen fick ansvarsfrihet.

En läcker polsk buffé serverades medlemmarna på årsmötet.  T.v. Sverker Norén, t.h. Ingemar Olander. Foto: Göte Svensson.

En polsk buffé serverades efter årsmötet. T.v. Sverker Norén, t.h. Ingemar Olander.
Foto: Göte Svensson.

Därefter avåts en polsk buffé, inhandlad i polska butiker i Malmö, grupperad kring en bigosgryta som tillagats av Bo Bergman. Under kaffet och de polska småkakorna gick Ingemar Olander i vanlig ordning runt och sålde lotter, som snabbt tog slut. Dragningen förrättade Ingemar tillsammans med styrelseledamoten Karolina Larsson Vogel. Vinsterna har skänkts av medlemmarna, och behållningen går till Bulletinens fortlevnad.

Efter lotteriet berättade Gunilla Lindberg om det pågående presidentvalet, presenterade kandidaterna och diskuterade prognoser. Ordföranden Kent Larsson hade ordnat så att mötet kunde följa presidentvalvakan över internet, och innan mötet var slut stod det klart att valresultatet var ganska uppseendeväckande – punkrockaren och protestsångaren Paweł Kukiz fick över 20 % av rösterna, och utmanaren Andrzej Duda slog president Bronislaw Komorowski med en procent av rösterna.

Gunilla Lindberg