Skåneföreningen reste till Kraków

Gänget SPF

Främre raden: Göte Svensson, Catharina Norén, Sverker Norén, Bo Bergman, Maria Ploszewska Paulsson. Bakre raden: Jan Axel Stoltz, Kent Larsson, Gunilla Lindberg, Terho Paulsson och Kjell Nilsson. Bilden togs av en på Jagiellonska universitetsgården cirkulerande polis, som vänligen skötte kameran.

Svensk-Polska Föreningen i Skåne företog de sista dagarna i september en resa till Kraków. Elva personer deltog i det ambitiösa programmet, som lagts upp av Jan Axel Stoltz och Maria Ploszewska Paulsson. Första dagen veks åt centrala Kraków med besök på Rynek Underground, det nya fascinerande stadsmuseet under medeltidstorget mitt i stan, Mariakyrkan och den forna kungaborgen Wawel. Andra dagen blev det en rundvandring i den tidigare judiska stadsdelen Kazimierz med besök på Plac Bohaterów Getta och Schindlermuseet.

Jan Axel guidar

Jan Axel Stoltz guidar oss genom Kazimierz.
Foto: Göte Svensson

På eftermiddagen reste gruppen till det forna nazistiska dödslägret Auschwitz-Birkenau. Sista dagen for vi ut till Nowa Huta, stadsdelen som kommunistregimen byggde för att få in lite fler arbetare i regionen. Här beundrade vi också den ovanliga kyrkan Arka Pana, annorlunda till utseendet och med en märklig tillkomsthistoria. Efter lunch blev det klättring i den gamla saltgruvan i Wieliczka. Till lunch och middag testade vi några av stadens många restauranger med inriktning på polskt, lantligt eller judiskt kök. Någon gång kontrollerade vi också kvaliteten på det polska ölet och den pålitliga zubrówkan.

Text: Gunilla Lindberg
Bild: Ordningsmakten