Höstprogrammet 2016

Program för hösten 2016

Den 16 september genomförs en Jubileumskryssning med anledning av att vi fyller 90 år i år. Information om denna har skickats ut före sommaren. Anmälan skulle gjorts före 30 juli.

PUB-afton
Onsdag 5 oktober från kl 17.00. Restaurang La Bodega, Döbelnsgatan 8.
Vi träffas och dricker ett glas tillsammans. Var och en betalar för sig.

Den vita filmen

Lördag 15 oktober kl 11.00

Polsk dramafilm från 1994 av den polske regissören Krzysztof Kieslowski. Filmen behandlar jämlikhet och inleds med en rättegång där den i Paris bosatte, polske hårfrisören Karol fråntas allt i en skilsmässorättegång, där han inte kan språket. Karol återvänder till Polen där han beslutar sig för att hämnas. Filmen tar 1,5 timme och visas i samarbete med Polska institutet. Den är textad på svenska.

ABF Stockholm, Sveavägen 41. Entré: medlemmar 40 kr, övriga 60 kr.

Sverige och Polen, krig och kärlek i tusen år        

Onsdag 2 november kl 18.00

Sveriges och Polens historiska band är 1 050 år gamla. Sedan Polens förste kristne furste Mieszkos dotter, Sigrid Storråda, gifte sig med Erik Segersäll har det funnits nära kontakt mellan makthavarna i Polen och Sverige. Den mest intensiva tiden var under 1500- och 1600-talen, då samma kungaätt regerade i bägge länderna. Den kände författaren Herman Lindqvist har skrivit en bok som heter ”De vilda Vasarna – en våldsam historia”, som handlar om hela Vasaättens historia och är den mest kompletta bok, som skrivits på svenska om den polska Vasa-grenen. Föreläsningen sker i samarbete med Polska institutet.
Föreläsare: Herman Lindqvist.

ABF Stockholm, Sveavägen 41. Entré: medlemmar 40 kr, övriga 60 kr.

Det moderna Polens födelse samt Svensk-Polska Föreningens bildande för 90 år sedan

Lördag 12 november kl 12.00

Med anledning av Polens Självständighetsdag 11 november samt att Svensk-Polska Föreningen fyller 90 år, genomförs en föreläsning om hur Polen åter blev en självständig stat 1918, vilket bl a ledde till att Svensk-Polska Föreningen bildades 1926. Följande program kommer att genomföras i samarbete med republiken Polens ambassad:

12.00 En fotoutställning om Svensk-Polska Föreningen invigs i entrén till ABF-huset

12.30 Den 11 november 1918 blev Polen åter ett självständigt land, efter mer än ett sekel av delningar. Polackernas sekellånga kamp för att återfå sin stat kom inte att ta slut på Självständighetsdagen. Med Józef Pilsudski som landets ledare ställdes den unga Polska staten inför nya utmaningar och kom inom ett par år att kämpa förtvivlat för att överleva. Arthur Sehn tecknar en bild av utvecklingen innan och efter 11 november 1918.

13.15 Maciej Kluz spelar två korta stycken av Chopin

13.35 Kaj Wahlberg berättar om Svensk-Polska Föreningens bildande i Stockholm 1926

14.00 Ett avslutande stycke av Chopin

14.10 Mingel för inbjudna gäster samt medlemmar i Erlanderrummet och Per Albinrummet 1 tr

ABF Stockholm, Sveavägen 41. Fri entré.

PUB-afton

Onsdag 30 november från kl 1700.

Vi träffas och dricker ett glas tillsammans. Var och en betalar för sig.                                                                         Restaurang La Bodega, Döbelnsgatan 8.

Polska jultraditioner-favorit i repris  

Lördag 17 december kl 13:00, OBS tiden!

En träff i den polska julens förtecken. Vi presenterar de polska jultraditionerna – mat och dryck, julsånger och julkrubbor från Kraków. Varför äter polacker fisk, soppa och ”pierogi” istället för skinka på julafton? Välkommen att provsmaka några av de polska julspecialiteterna (Obs! Ej buffé).                                      Föreläsare: Arthur Sehn

Entré: medlemmar 40 kr, övriga 60 kr.

Se även vår hemsida www.svensk-polska.se (klicka på Stockholm!)