Nyfiken på Polen/Program för våren 2014

Sthlm-ABF

Polens säkerhetspolitik efter Andra världskriget

Hur ser polsk säkerhetspolitik ut idag och hur har utvecklingen varit sedan 1945? Hur har förhållandet till grannstaterna utvecklats? Vilken inställning har dagens politiska partier till Polens utrikes- och säkerhetspolitik?
Föreläsare: Kaj Wahlberg
Lördag 25 januari kl 1100. ABF Stockholm, Sveavägen 41. Entré 60 kr.

Mannen som försökte stoppa Förintelsen

Jan Karski var en av nyckelfigurerna i hur omvärldens bild av Förintelsen formades. Den polska motståndsrörelsens hemlige kurir tog med sig, till London och Washington, ett desperat budskap från judar i det ockuperade Polen: “tyskarna håller på att mörda vårt folk”. Men hans berättelse möttes i Väst av misstro och passivitet. I samarbete med Polska Ambassaden.
Föreläsare: Arthur Sehn
Lördag 22 februari kl 1100. ABF Stockholm, Sveavägen 41. Entré 60 kr.

PUBAFTON på restaurang Vasa, Norrtullsgatan 15 från kl 1700 tisdag 25 februari. Vi sitter tillsammans och har trevligt. (Var och en betalar för sig.)

Film ”Przypadek” (Ödets nyck, 1981) av Krzysztof Kieslowski

En detalj kan förändra hela livet. Detta är utgångspunkten för Ödets nyck. Vad som händer när Witek i sista sekunden försöker hinna med ett tåg avgör hela hans liv. Kieslowski följer tre olika utvecklingar. Witek kunde ha fått kontakt med en grupp militanta politiska aktivister. Men han kunde också hamnat i fängelse och senare blivit religiös. Eller framgångsrik läkare med fru och barn. Han har förhållanden med tre mycket olika kvinnor. Ödets nyck sätter fart på tankarna kring ens eget liv. Arrangemanget sker i samarbete med Polska institutet.
Lördag 15 mars kl 1100. ABF Stockholm, Sveavägen 41. Entré 60 kr.

Årsmöte: Stockholmsföreningens årsmöte.

Vid mötet redovisas verksamhetsberättelsen för 2013, ekonomisk redovisning samt revisionsberättelsen. Medlemmarna beslutar om ansvarsfrihet för de nuvarande styrelsemedlemmarna och därefter väljs en ny styrelse för 2014. En ny valberedning väljs också och inkomna motioner behandlas.

Svensk-Polska Samfundet genomför sitt årsmöte direkt efter vårt möte. Därefter bjuds på ett litet uppträdande följt av enklare förtäring samt dryck. Alla medlemmar är välkomna.
Lördag 5 april kl 1100. ABF Stockholm, Sveavägen 41.

PUBAFTON på restaurang Vasa, Norrtullsgatan 15 från kl 1700 onsdag 9 april. Vi Sitter tillsammans och har trevligt. (Var och en betalar för sig)

Vårutflykt till Julita Gård den 17 maj

Vårens utflykt går till Julita Gård i Södermanland. Gården har polska anor. Den sköts idag av Nordiska Muséet och är Sveriges Lantbruksmuseum. Det finns många olika utställningar att se. Vi tar med matsäck och har picknic i parken. Vid 1600-tiden börjar vi återresan mot Stockholm dit vi anländer cirka 1730.
Antalet platser är begränsat. Anmälan om deltagande är bindande och görs till Kaj Wahlberg, 070-33 55 079 alternativt till e-post kaj.wahlberg@hotmail.com. Anmälan skall vara gjord senast 1 maj. Medlemmar i Svensk-Polska Föreningen betalar 200 kr var och icke medlemmar 250 kr, då ingår entréavgiften. Avgiften erläggs då man stiger på bussen.
Lördag 17 maj kl 1000. Samling före kl 1000 vid före detta Polska Institutet, Villagatan 2. OBS! Bussen avgår kl 1000.

Se även vår hemsida www.svensk-polska.se (klicka på Stockholm) eller www.abfstockholm.se.