Program för hösten 2017

”Ropet från Warszawa” – svenska reaktioner på Warszawaupproret 1944

Den 1 augusti 1944 bröt upproret i Warszawa ut när tiotusentals dåligt beväpnade soldater i hemmaarmén försökte ta kontroll över Polens huvudstad, som varit under tysk ockupation sedan 1939. Hur togs nyheten om upprorets utbrott emot i Sverige? Hur rapporterade tidningarna? Ledde upproret till att man från svenskt håll vidtog några särskilda politiska eller humanitära åtgärder?

Historikern Artur Szulc, som skrivit flera fackböcker om Polen under Andra världskriget, berättar om Warszawaupproret utifrån ett svenskt perspektiv. Föreläsningen genomförs i samarbete med Polska ambassaden.

Lördag 23 september kl 1100. ABF Stockholm, Sveavägen 41. Entré: medlemmar 40 kr, övriga 60 kr.

Resa till Lwów

24 – 28 september arrangerar resebyrån Herodotos en resa till Lwów i samarbete med Svensk-Polska Föreningen i Stockholm. Resan startar och slutar i Kraków. Information om resan sändes ut under våren 2017.

Spionaget mot Sverige under det Kalla kriget

Föreläsaren, Christer Olsén, är jurist och har i många år tjänstgjort inom Underrättelse- och Säkerhetstjänsten. Han berättar om hur Öststaterna spionerade mot Sverige och hur spionerna fick krypterade instruktioner, bl a via kortvågsradio. Han berättar också om legala och illegala residenturer och om s k illegalister. Han kommer också att spela upp exempel på radiosändningar till spioner. Efter föreläsningen blir det en frågestund.

Lördag 14 oktober kl 1100. ABF Stockholm, Sveavägen 41. Entré: medlemmar 40 kr, övriga 60 kr.

PUB-afton

Vi träffas och dricker ett glas tillsammans. Var och en betalar för sig. Onsdag 25 oktober från kl 1700. Restaurang La Bodega, Döbelnsgatan 8.

Soldatbjörnen Wojtek

Han hittades moderlös i Iran och togs om hand av polska soldater på väg från Sovjet till Irak. Han var med de polska trupperna vid Slaget om Monte Cassino. Han slutade sina dagar i Edinburghs zoo. Hör Arthur Sehn berätta den osannolika men sanna historien om björnen Wojtek.

Lördag 18 november kl 1100. ABF Stockholm, Sveavägen 41. Entré: medlemmar 40 kr, övriga 60 kr.

PUB-afton
Vi träffas och dricker ett glas tillsammans. Var och en betalar för sig. Onsdag 29 november från kl 1700. Restaurang La Bodega, Döbelnsgatan 8.

Polska jultraditioner-favorit i repris

En träff i den polska julens förtecken. Vi presenterar de polska jultraditionerna – mat och dryck, julsånger och julkrubbor från Kraków. Varför äter polacker fisk, soppa och ”pierogi” istället för skinka på julafton? Välkommen att provsmaka några av de polska julspecialiteterna (Obs! Ej buffé).  Föreläsare: Arthur Sehn

Lördag 16 december kl 13:00, OBS tiden! Entré: medlemmar 40 kr, övriga 60 kr.

Se även vår hemsida www.svensk-polska.se (klicka på Stockholm!)