Program för våren 2015

Stockholmsföreningens vårprogram 2015

Stockholmsbåt

Medlemsafton

En träff i början av året med styrelsen och våra medlemmar. Vi umgås och diskuterar föreningens verksamhet med lite dryck och snacks.
Torsdag 15 januari kl 1700-1900. ABF Stockholm, Sveavägen 41. Endast medlemmar. Fri entré.

Eldsprutande drake i Krakow/för barn och ungdomar

Utanför Drakgrottan under kungliga slottet, i Polens gamla huvudstad Kraków, står en eldsprutande drake. Idag är det en staty som sprutar eld, men legenden berättar om en livs levande drake, som bosatte sig i hålan under slottet och skrämde slag på hela staden. Den rövade bort och slukade får, kor, hästar – ja, till och med människor. Många riddare försökte förgäves döda draken tills en dag…  En berättelse i ord och bild för barn och ungdomar.
Berättare: Arthur Sehn.

Efteråt en liten folkdansuppvisning. Du får tillfälle att prova på att dansa med barndansgruppen Piastowie!

Lördag 31 januari kl 1100-1300. ABF Stockholm, Sveavägen 41. Entré: medlemmar 40 kr, övriga 60 kr. Barn i vuxnas sällskap fri entré.

Ukraina, ett grannland i fara

En föreläsning om utvecklingen i Ukraina där vi försöker sätta den i ett historiskt sammanhang. Vi börjar med en historisk tillbakablick på UKRAINA ”landet vid gränsen” och dess förhållande till Polen. Sedan tittar vi på den politiska situationen idag samt relationerna med Polen. Vi ger en kort bakgrund till situationen i östra delen av landet – nationella, språkliga och sociala konfliktlinjer i landet och regionen. Slutligen redogör vi för det militära läget avseende Ukraina och Ryssland samt situationen i Östra Ukraina. Vi skissar några tänkbara händelseutvecklingar.
Föreläsare: Arthur Sehn och Kaj Wahlberg.

Lördag 7 februari kl 1100. ABF Stockholm, Sveavägen 41. Entré: medlemmar 40 kr, övriga 60 kr.

Damen med hermelinen – kring en tavlas gamla och nya historia

Leonardo da Vincis porträtt av Cecilia Gallerani anses av många vara mycket bättre än Mona Lisa. Idag ingår det i furstarnas Czartoryskis samlingar och finns att beskåda på slottet Wawel i den gamla polska, kungliga huvudstaden Krakow. Vi tittar närmare på omständigheterna kring tavlans tillkomst, konsthistoriska tolkningar och moderna undersökningar. Vi följer dess dramatiska och omskakande historia i modern tid fram till nazisternas plundringar, amerikanska konsträddare i uniform samt nutida rättstvister om gamla konstskatter.
Föreläsare: Arthur Sehn.

Lördag 21 februari kl 1100. ABF Stockholm, Sveavägen 41. Entré: medlemmar 40 kr, övriga 60 kr.

Efter Auschwitz

Vad hände efter befrielsen 27 januari 1945? Hur såg förbrytelsernas rättsliga efterspel ut? I två s.k. Auschwitzrättegångar dömdes en liten bråkdel av de SS-män och kvinnor som hade tjänstgjort i lägret. Den mest kända var dödsdomen mot lägrets chef och skapare Rudolf Höss. Föredraget tar avstamp i en nyutgåva av hans självbiografi, Dödsbringaren. ”Jag var chef för Auschwitz”, nerskriven i ett fängelse i Kraków i avvaktan på rättegången. Föreläsning i samarbete med Lindqvist Publishing.

Föreläsare: Arthur Sehn.

Måndag 2 mars kl 1800. ABF Stockholm, Sveavägen 41. Entré: medlemmar 40 kr, övriga 60 kr.

Film ”Aska och diamanter”

Filmen handlar om krigsslutet i Polen. En ung motståndsman får i uppdrag att mörda en kommunistpamp. Efter åratal av lydnad börjar han dock tvivla på det riktiga i handlingen. Filmen räknas som en av polsk films mäster- verk. Visas i samarbete med Polska institutet. Lördag 14 mars kl 1100. ABF Stockholm, Sveavägen 41. Entré: medlemmar 40 kr, övriga 60 kr.

PUB-afton

Vi träffas och dricker ett glas tillsammans. Var och en betalar för sig. Onsdag 25 mars från kl 1700. Restaurang CRIB, Sveavägen 55.

Årsmöte

Stockholmsföreningens årsmöte. Vid mötet redovisas verksamhetsberättelsen för 2014, ekonomisk redovisning samt revisionsberättelsen. Medlemmarna beslutar om ansvarsfrihet för de nuvarande styrelsemedlemmarna och därefter väljs en ny styrelse för 2015. En valberedning väljs också och inkomna motioner behandlas.

Svensk-Polska Samfundet genomför sitt årsmöte direkt efter vårt möte. Därefter bjuds på ett litet uppträdande följt av enklare förtäring samt dryck. Alla medlemmar är välkomna.

Lördag 18 april kl 1100. ABF Stockholm, Sveavägen 41.

PUB-afton

Vi träffas och dricker ett glas tillsammans. Var och en betalar för sig.

Onsdag 6 maj från kl 1700. Restaurang CRIB, Sveavägen 55.

Vårutflykt till Drottningsholm

lördag 23 maj

Vi åker med båt till Drottningholm, slottet som ursprungligen byggdes av Johan III till sin hustru, den polskfödda drottningen Katarina Jagellonica. Resan tar cirka en timme. När vi kommer fram kommer Kaj Wahlberg att berätta lite om slottet samt området och de olika besöksmål som finns där. Sedan kan ni välja att se till exempel Slottet, Drottningholmsteatern eller gå till Kina slott, där man också kan äta våfflor. Lunch kan utspisas i caféet i besökscentret. Man kan också ta med sig matsäck och äta den på lämplig plats. Var och en väljer vad man vill göra. Hemfärd kan ske med båt (kl 1500, 1600 eller 1700) eller SL-buss, för de som så önskar. Båtbiljetten kostar 200 kr tur och retur, 150 kr enkel resa. De som är medlemmar i Stockholmsföreningen får ett bidrag till båtbiljetten om 100 kr. Inträde till Slottet kostar 120 kr, teatern 100 kr (pensionär 80 kr), Kina slott 100 kr, Kombinationsbiljett (Slottet och Kina slott) 180 kr.

Samling lördag 23 maj i god tid innan avgång kl 1100 vid Stadshusbron (mitt emot Stadshuset). Ni köper själva biljett i kiosken innan avfärd. Därför bör ni vara där senast kl 1030. Ingen föranmälan behövs.

Se även vår hemsida >> (klicka på Stockholm)