Stockholmsföreningens vårprogram 2010

Nyfiken på Polen

 

De fattiga i Lodz – det fanns inga utgångar

Gettot i Lodz, där en kvarts miljoner judar trängdes ihop under fem år, 1940-1944, för att dö där, eller forslas till döden, blev ett obetvingligt ämne för Steve Sem-Sandberg. Han har återskapat dess stängda rum 65 år senare, fyllt det med människor, barn, röster, liv. Han bänder upp våra sinnen och skakar om vårt sätt att tänka.

Romanen kom ut i september 2009.

Steve Sem-Sandberg bor omväxlande i Wien och Stockholm. Han har fått flera litterära priser (bl a Aftonbladets litteraturpris och De nios stora pris) och har varit nominerad till Sveriges radios litteraturpris och Nordiska rådets litteraturpris. Den 23 november 2009 tilldelades han Augustpriset för romanen ”De fattiga i Lodz”. Han anses som en av de intressantaste nutida svenska författarna.

Anders Bodegård samtalar med författaren, Steve Sem-Sandberg. Johan Holmberg läser valda avsnitt ur boken.

* ABF-huset Sveavägen 41 Torsdag 28 januari kl 1800. Entré 50 kr.

ABF Stockholm i samarbete med Polska institutet, Bonniers förlag samt Svensk-Polska Föreningen i Stockholm.

 

Radegast

(Polen 2009, regi: Borys Lankosz, manus: Andrzej Bart, längd: 50 min.)

Radegast var en liten järnvägsstation strax norr om gettot i Lodz. Det var här judar som deporterades från Tyskland, Prag, Wien och Luxemburg steg av. Härifrån avgick senare transporter som förde judar från Lodz-gettot till förintelselägren Chelmno och Auschwitz. Bland dessa fanns Franz Kafka’s två systrar. Det är i deras hus i Lodz filmen tar sitt avstamp. I filmen varvas intervjuer med några överlevande (varav några boende i Stockholm) med gettorådets ledare Chaim Rumkowskis dramarekonstruerade kommentarer efter författaren Andrzej Barts fascinerande manus.

Andrzej Bart (1952) anses idag som en av Polens absolut bästa författare. Lankosz’s och Barts senaste samarbete resulterade i den likaledes prisbelönta filmen Rewers (2009), som kandiderar till årets Oscar för bästa utländska film.

* ABF-huset Sveavägen 41 Lördag 30 januari kl 11.00. Entré 50 kr.

ABF Stockholm i samarbete med Polska institutet, Internationellt Kulturforum samt Svensk-Polska Föreningen i Stockholm.

 

Praga – Warszawas östra flodbank

Stadshalvan som överlevde kriget med sina arbetarkvarter och dolda pärlor. Efter decennier av förfall och dåligt rykte är det kanske den intressantaste delen av Warszawa i dag. Hit kommer tusentals nyanlända invånare varje år och hit söker sig stadens kreativa ungdomar på jakt efter gamla industrilokaler. För att se det som kommer att göra Warszawa riktigt intressant om tio år får man ta sig över floden!

Föreläsare: Stefan Ingvarsson översättare av polsk litteratur, skribent och föreläsare.

* ABF-huset Sveavägen 41 lördag 6 februari kl 1100. Entré 50 kr.

 

 

 

 

Svensk-Polska Samfundet – En minnesbok

 

Tor Johanson presenterar sin bok om Svensk-Polska Samfundets snart 85-åriga verksamhet.

Samfundet bildades 1926 av den tidens mest kända kulturpersonligheter. Syftet var att utveckla förbindelserna mellan det år 1918 återupprättade Polen och Sverige. Minnesboken är precis färdigställd och kan sägas vara en inledning på Samfundets 85:e verksamhetsår 2011.

Författaren kommer även att presentera många händelser som inte är så kända idag.

Tor Johanson är jurist och tjänstgjorde som rödakorsdelegat i bland annat Polen under
krigstillståndet på 1980-talet. Föreläsaren är styrelsemedlem i Svensk-Polska Samfundet

* ABF-huset Sveavägen 41 Lördag 20 februari kl 1100, Entré 50 kr.

 

Undret vid Wisla

Slaget vida Warszawa i augusti 1920 avgjorde det polsk-sovjetiska kriget 1919-1921. Det har förblivit relativt okänt i Sverige trots att det brukar räknas till en händelse av avgörande betydelse för världshistorien: om Warszawa hade fallit skulle Röda armén stannat vid tyska gränsen? Vi försöker sätta slaget i ett historiskt sammanhang och tittar närmare på dess militära aspekter. Föreläsare: Arthur Sehn och Kaj Wahlberg.

* ABF-huset Sveavägen 41 lördag 13 mars Kl 11.00,. Entré 50 kr.

”Stalins massmord i Katyn” och dess historiska efterspel

Författaren och journalisten Peter Johnsson presenterar sin nya bok, som handlar om hur Stalin lät mörda tusentals tillfångatagna polska officerare. Detta brott mot krigets lagar fick ett efterspel som varade ända in i våra dagar. I boken beskriver författaren händelserna från morden 1940 till vår tid.

Peter Johnsson är sedan många år bosatt i Polen. Han har bl a skrivit flera historiska verk om Polen. Den senaste var ”Polen i historien” som kom ut på hösten 2009.

* ABF-huset Sveavägen 41 lördag 17 april Kl 11.00,. Entré 50 kr.