November 2017
Mika Larsson och Maciej Zaremba samtalar om Polen

Polenkännarna Mika Larsson och Maciej Zaremba.
Montage: wB
Vad som händer i Polen just nu väcker många frågor. Onsdagen den 22 november arrangeras ett samtal mellan polenkännarna och journalisterna Mika Larsson och Maciej Zaremba, som kommer att fördjupa våra kunskaper och perspektiv.
Mika Larsson har varit korrespondent i Polen för Sveriges Radio och Svenska Dagbladet. Hon har också i två omgångar varit kulturråd vid svenska ambassaden i Warszawa.
Maciej Zaremba är respekterad och prisbelönt journalist i Dagens Nyheter men skriver också i den polska tidningen Gazeta Wyborcza. Med rötter i Polen har han breda och djupa kunskaper i polsk historia, politik och kultur.
Det finns nyansskillnader mellan Mika och Maciej.
Vi i väst måste förstå att kapitalismen/marknadsekonomin skapat många förlorare, som verkligen har det fattigt i Polen, påpekar Mika. Kaczyński/PIS har t ex infört ett generöst barnbidrag som gjort stor skillnad för miljoner fattiga familjer. Detta ursäktar förstås inte viljan att statskontrollera medierna och politisera domstolarna – men förklarar varför PIS faktiskt har ett folkligt stöd i betydande väljargrupper.
Det blir garanterat ett intressant samtal.
Samtalet mellan Mika Larsson och Maciej Zaremba, som äger rum på Stadsbiblioteket i Västerås ons den 22 nov kl 19:00. Arrangör: Svensk-Polska föreningen i Västmanland.
November 2015
Vad händer i Polen?

Maciej Zaremba. Foto: Gaceta Wyborcza.
Svensk-Polska föreningen i Västmanland inbjuder till en unik föreläsning av Maciej Zaremba på Västerås stadsbibliotek den 17 november kl 19:00:
Vad händer i Polen?
Är demokratin, yttrandefriheten
och den konstnärliga friheten i fara?
Maciej Zaremba, journalist och författare, talar om den politiska och kultu- rella situationen i dagens Polen. Han har belönats med Stora Journalistpriset, Torgny Segerstedts Frihetspenna, Publicistklubbens Guldpennan och Bertil Ohlin-medaljen. Maciej Zaremba skriver i Dagens Nyheter i Sverige och Gazeta Wyborcza i Polen.
Fri entré. Varmt välkomna till Västerås stadsbibliotek torsdag den 17 november kl 19:00.
Styrelsen
Uppdaterat maj 2015
Svensk-Polska Föreningen i Västmanland.
Här ser vi styrelsen i Västmanlandsföreningen. Överst från vänster: Åke Jansson sekreterare, Urban Liwing ordförande, Barbara K. Hallström kassör, Karl Beijbom adjungerad och Hans-Erik Montelius adjungerad.
Första raden: Leif Wrisemo, ledamot. På bilden saknas Lars-Olof Lundkvist, ledamot Eskilstuna, Anna Suurna, adjungerad Eskilstuna. Mötet skedde på Västerås bibliotek, en vänlig anställd tog bilden.
Augusti 2014
Västmanlandsföreningens årsmöte
Vi har haft årsmöte i Västmanland.
Urban Liwing kvarstår som ordförande. I styrelsen ingår även Åke Jansson, sekreterare, Roger Hallström, Leif Wrisemo och L-O Lundkvist.
Till styrelsen har adjungerats Barbara K. Hallström, Karl Beijbom, Anna Suurna och Hans-Erik Montelius.
Kommande program är under planering men följande är klart:
18/9, kl. 19.00. Västerås, biblioteket. Kaj Wahlberg och Artur Sehn föreläser under rubriken ”Warszawaupproret -70 år sedan.”
Vi försöker att starta aktiviteter i Södermanland.
Anna Suurna kommer att föreläsa om ”Att turista i Polen”. Plats: Eskilstuna. Ett samarbete med Polska Turistbyrån. Datum och lokal är ännu inte klart.
Övriga kommande program publiceras på hemsidan
Urban Liwing
Mars 2013
Rapport från Västmanland
Västmanlandsföreningen har engagerat Stefan Ingvarsson som föreläser om ”Ett exotiskt Polen” den 18/3 kl. 19.00 på Biblioteket i Västerås.
Årsmötet är onsdag 17/4 kl. 17.30 på Biblioteket i Västerås. Kl.19.00 spelar Paul Holmer musik av Chopin.
Valberedningen har ett tufft jobb på grund av vakanser i styrelsen.
Leif Wrisemo från vår förening ger råd och information till Arboga SPF som skall göra en resa till Polen i april.
Stockholmsföreningen åker till Västerås på studiebesök den 18/5 och några från vår förening anslutet under delar av programmet och måltiden.
Under oktober 2013 kommer fil dr Aris Tilikides att föreläsa om ”Strålbehandling under 100 år – från Marie Curie-Skłodowska till i dag”.
Vi har kontakt med Europaklubben som planerar ett antal föreläsningar om Polen under hösten 2013 och våren 2014. Som avslutning blir det en resa till Polen under maj 2014. Våra medlemmar är välkomna att delta i temadagar och resa.
Landshövdingen har inbjudit Polens ambassadör till ett besök i Västmanland men besöket verkar inte bli av.
Vårt stora problem är att få fler medlemmar, en fungerande styrelse och en stabil ekonomi.
Urban Liwing
ordförande
September 2012
Hösten 2012
Information från Svensk-Polska Föreningen i Västmanland.
Landshövding Ingemar Skogö har i samarbete med vänföreningen inbjudit Polens ambassadör till ett besök i Västerås.
Under 2012 kommer Svensk-Polska föreningen i Västmanland att anordna ett antal föreläsningar.
Västerås
Kjell Albin Abrahamson, 8/11 Biblioteket, ”Polen växer samman och spricker – om tendenser och rörelser i dagens Polen”.
Köping
Karl Beijbom, 4/9 Blioteket. ”Från Västmanland till Warszawa”
Mika Larsson september/oktober. ”Konsten att överleva”.
Ewa Andersson november. Information om Malmaskolans årliga resor till Polen och koncentrationsläger.
Januari 2012
Lyckad start i Västerås
Det första året i den nya föreningskonstellationen i Svensk Polska Samfundet och med oss som lokalförening resulterade i fler nya medlemmar och fler lyckosamma evenemang som samlade många deltagare. Föreningen har för år 2012 beviljats föreningsbidrag från Västerås Stad med 8 000 kr, vilket innebär att vi får bättre möjligheter att utveckla och odla våra svensk polska kontakter och samverka med andra.
Året inleddes med filmen Hoppets Hamn som visades den 30 januari 2012. Filmen, som premiärvisades i Malmö 31 augusti 2011, har nu nått Västerås. En av huvudpersonerna i filmen är Ewa Kabacinska-Jansson (syster till Barbara Kabacinska-Hallström) född i koncentrationslägret Rawensbrück och uppvuxen i Västerås. Ewas liv efter att ha nått Hoppets Hamn – Malmö – visas och beskrivs i dokumentärfilmaren Magnus Gerttens film.
Den 19 april kommer Mika Larsson till Västerås. Hon berättar om Konsten att överleva, en dramatisk resa bland spioner och hjältar, kärlek och dårskap fram till dagens kontrastrika rike, som aldrig upphör att förvåna. Mika kommer bland annat att berätta om Solidaritet och vägen fram till dagens Polen.
Mika Larsson har arbetat och levt i Polen i nästan 15 år, bl. a. som utrikeskorrespondent under Solidaritets födelse 1980-82, vilket gav henne Stora Journalistpriset för hennes TV-rapportering. Åren 1992-96 samt 2002-07 var hon knuten till Sveriges ambassad i Warszawa som kulturattaché, sen kulturråd. Mika bor idag växelvis i Sverige och Polen.
Den 3 maj 1791 antogs den så kallade 3-majkonstitutionen efter en fyra år lång session i sejmen då drivande politiker hjälptes åt att utforma en modern grundlag. Polen blev det andra landet i världen efter USA och det första land i Europa, som fick en demokratisk konstitution. När Polen 1918 återuppstod som fri och oberoende nation utsågs den 3 maj till nationaldag.
Vi kommer att fira detta i maj och mer information kommer under våren.
Barbara Hallström
Kontakt: barbara@k-h.se, 0220-434 61, 0708-47 09 20